ORDINACIJA

Liposukcija: Metoda koja rješava dva problema

Najbolje rezultate daje kod osoba normalne tjelesne težine koje imaju izraženu količinu masnog tkiva u predjelu stomaka, butina ili drugog dijela tijela

Idealan kandidat je osoba koja ne traži način za mršavljenje, već za uklanjanje tvrdokornih masnih naslaga. Ilustracija

Piše: Dr. Danijela Crnogorac

15.5.2019

Liposukcija je jedna od najpopularnijih estetskih operacija. To nije zamjena za mršavljenje i ne koristi se za uklanjanje viška tjelesne težine, već je indikacija za oblikovanje tijela. Dakle, ne rješava se opća gojaznost, ali se kilogrami lakše gube nakon zahvata. Tretirani dijelovi tijela mogu se smanjiti za dvije veličine. Njome se može tretirati nekoliko regija tijela u isto vrijeme, a i u kombinaciji s drugim estetskim operacijama. 

Opuštena koža

Liposukcija najbolje rezultate daje kod osoba normalne tjelesne težine koje imaju izraženu količinu masnog tkiva u predjelu stomaka, butina ili drugog dijela tijela, tako da izgledaju disproporcionalno. Prosječno idealan kandidat za liposukciju je osoba starosti od 35 do 40 godina i s tjelesnom težinom pet do 10 kilograma iznad idealne.

Najmanje idealan kandidat je osoba s više od 35 godina koja ima iznad 20 kilograma viška tjelesne težine, sa strijama i opuštenom kožom. Lokalizirani depoziti masti mogu biti nasljedni i ne mogu se ukloniti dijetama ni vježbom.

Kada je koža čvrsta i elastična, postiže se pravilna i ravnomjerna kontura, za razliku od opuštene i neelastične kože, gdje se mora primijeniti drugi tretman.

Kada je koža neelastična, kao što je to kod starijih pacijenata, ona se ne može zategnuti i tada je potrebna procedura zatezanja (dermolipektomija). Pacijent koji se odluči za ovu vrstu operativnog zahvata na prvom konsultativnom pregledu, u našoj poliklinici, kaže svoje želje i očekivanja, a mi procijenimo da li su oni realni ili ne.


Dr. Danijela Crnogorac. Arhiv

Važno je imati potpunu informaciju da li pacijent u budućnosti želi voditi računa o svojoj dijeti i navikama uzimanja hrane. Procijeni se i elastičnost kože, kao i količina masnog tkiva koje treba ukloniti, kako bi se dobio optimalan rezultat.

U našoj poliklinici podjednako su zastupljeni muškarci i žene u ovoj vrsti operativnog zahvata. Idealan kandidat je osoba dobrog zdravstvenog stanja i realnih očekivanja koja u zahvatu liposukcije ne traži način za mršavljenje, već za uklanjanje tvrdokornih masnih naslaga koje ne mogu nestati vježbanjem i dijetama. Najčešće su to naslage oko struka, stomaka i bokova.

Genetski faktori

Najviše muškaraca želi odstraniti suvišno masno tkivo na grudima. Često nam se obraćaju sa zahtjevom tzv. liposukcije za definiranje pojedinih dijelova tijela i mišića. Koristimo tzv. high definition liposukciju. Tako uklanjanjem masnih ćelija na određenim područjima postane vidljiv oblik mišića, posebno trbušnih mišića, kao i bicepsi i tricepsi na rukama.

Posebni slučajevi kod kojih je potrebna liposukcija su lipodistrofije koje se manifestiraju abnormalnom distribucijom masnog tkiva. Ovo stanje može biti uvjetovano genetskim faktorima ili je stečeni oblik koji se javlja kasnije u životu.

Najvažnije je da pacijent odabere hirurga kojem će ukazati povjerenje. Stalnim usavršavanjem licenciranog hirurga sve komplikacije su svedene na minimum i rezultat je neizostavan.

 Lipofiling i trajni rezultat

Liposukcija je korisna metoda iz još jednog razloga. Masne ćelije koje se uklone s jednog mjesta (stomak ili bedra) mogu se iskoristiti za povećanje volumena drugog dijela tijela (lice, zadnjica). To je lipofiling, kojim se mogu popuniti različite regije tijela i lica. Uklonjene masne ćelije se prečišćavaju, centrifugiraju i injektiraju u željeno mjesto.

Masnim ćelijama je moguće podmladiti cijelo lice i učiniti tzv. volumetrijski face lifting. Transferiranom mašću punimo upale zone lica (oko očiju, obraza, bore oko usana, nazolabijalne brazde). Povećanje zadnjice masnim tkivom u našoj poliklinici preferiramo u odnosu na klasičnu ugradnju implantata hirurškim putem, jer se postižu prirodniji i trajniji rezultati koji traju godinama. Prvi rezultati su vidljivi odmah i postotak masnog tkiva koji preživi transfer je 70 do 80. 


quote
<p>Kada je koža čvrsta i elastična, postiže se pravilna i ravnomjerna kontura </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.