ORDINACIJA

Kako se sačuvati od ujeda krpelja i kako ih rano otkriti na koži

Krpelji ugrizom mogu na ljude prenijeti i neke uzročnike zaraznih bolesti <195> Nakon povratka iz prirode, svu kožu detaljno pregledajte

Nemojte ležati na travi ni po njoj hodati bosi. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić

15.5.2019

S dolaskom toplijih dana dosta vremena provodimo u prirodi. Iako nam to donosi obilje blagodati i užitaka, u prirodi vrebaju i neke opasnosti. Među njima su krpelji, jer oni ugrizom mogu na ljude prenijeti i neke uzročnike zaraznih bolesti. Krpelji prenose uzročnike borelioze (lajmska bolest, eritema migrans), krpeljni meningoencefalitis, tularemiju i neke rikecioze.  

Hrani se krvlju

Za razliku od komaraca koji traže i love čovjeka, odnosno našu kožu, mi sami „lovimo“ krpelja neopreznim ponašanjem u prirodi. Krpelji žive na toplokrvnim životinjama koje ih, nakon provlačenja kroz žbunje, prolaska kroz travu ili ležanja na travi, „ostavljaju“ na tim mjestima.

Da bi se čovjek zaštitio od ovih opasnih nametnika, mora poštovati određena pravila. A sva pravila mogu se svesti na jedno upozorenje: gola koža ne smije doći u direktan kontakt niti s travom niti sa žbunjem. To znači da mora u cijelosti biti zaštićena odjećom i obućom kada odlazimo u prirodu, šumu, park ili u baštu i travnato dvorište.

Nemojte ležati na travi, nemojte po njoj hodati bosi. U prirodu ne treba ići u odjeći od vune ili flanela, jer se krpelj zakači na te tkanine, a onda prijeđe na kožu čovjeka. Kada dospije na kožu, on puzi tražeći mekše dijelove koje može lakše probušiti rilcem kako bi sisao krv, jer se njome hrani.


Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić. Arhiv

Zato, nakon povratka iz prirode, svu nošenu odjeću treba oprati i zračiti barem sedam dana. Svu kožu treba detaljno pregledati. Stražnju stranu tijela neka vam pregleda neko drugi. Ako je krpelj tek dospio na kožu, teško ga je uočiti jer je sitan. Također, pažljivo pregledajte glavu, naročito kod djece, jer im zbog manje visine, prilikom prolaska ispod grana niskog rastinja i drveća, krpelj dospijeva na glavu.

Crna izraslina

I kod djece i kod odraslih važno je pažljivo pregledati kožu iza uha, jer je tanka i tu se krpelj lako zakači.

Nakon što se rilcem zabio u kožu, krpelj siše krv i povećava se. Nakon 12-16 sati primjetna je crna izraslina veličine zrna bibera, a onda se dalje povećava trup krpelja koji se puni ljudskom krvlju. Boja mu je crna ili tamnoljubičasta.

Upalna reakcija

Neke osobe ne prepoznaju da je riječ o krpelju na koži pa se ljekaru obrate uspaničene zbog „madeža“ koji je počeo da svrbi i da se iznenada povećava. Dva dana po dospijevanju ovog nametnika na kožu javlja se upalna reakcija, jer je on za kožu strano tijelo. Pojavi se crveni krug, uz svrbež.

Kako ga odstraniti

Krpelj s kože treba odstraniti osoba koja je za to educirana. Nemojte ga čupati ili premazivati alkoholom, uljem, lakom za nokte, jer se tada zgrči i ubacuje u našu krv bakterije i viruse kojima je inficiran u toku života na šumskim životinjama. Što više boravi zariven u ljudsku kožu, sve su veće mogućnosti da bakterije i virusi, ako je njima inficiran, dospiju u krv čovjeka i izazovu oboljenja koja nisu nimalo bezazlena.

quote
<p>I kod djece i kod odraslih važno je pažljivo pregledati kožu iza uha, jer je tanka i tu se krpelj lako zakači </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.