ORDINACIJA Brojne prednosti za pacijente i stomatologe

Laserski zahvati su brži i manje bolni

Manje je zamora za pacijenta, stomatologa i osoblje, postoperativni oporavak je brži, bez mogućnosti nastanka infekcije

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović
15.05.2019 22:33

Nema nelagodnog zvuka bušilice i neugodnih vibracija u glavi

Foto: Ilustracija

Laseri danas ulaze na širom otvorena vrata u mnoge aspekte svakodnevnog života. Primjena lasera u medicini i stomatologiji pruža velike prednosti i pacijentima i ljekarima, omogućava zahvate koji su manje invazivni, manje bolni, brže zarastaju rane te otvara cijeli novi spektar tretmana koji nisu mogući u konvencionalnim izvedbama. 

Zdravo tkivo

U stomatološkoj praksi razlikujemo dvije vrste lasera:

1. TVRDI LASERI – njihove valne dužine primjerene su za rad na tvrdim zubnim tkivima i kosti. Primarna upotreba tvrdih lasera je rezanje tvrdih zubnih tkiva i kosti s veoma visokom preciznošću. Upotrebljavamo ih kod preparacije zuba za ispune, odstranjivanje zubnog tkiva zahvaćenim karijesom te kod operativnih postupaka koji zahtijevaju odstranjivanje ili rezanje kosti.

2. MEKI LASERI – njihove valne dužine omogućavaju rad s mekim tkivima, zubnim mesom, krvnim žilama, živcima. Koristimo ih za rezanje, oblikovanje zubnog mesa, a zbog sposobnosti uništavanja bakterija te biostimulacije i aktivacije rasta zdravog tkiva koriste se i u parodontnim tretmanima odstranjivanja džepova i liječenja periodontitisa.

Valne dužine mekih lasera prodiru u meka tkiva, zatvaraju krajeve krvnih žila i živaca, što rezultira operativnim zahvatima, uz minimalna krvarenja i minimalnu postoperativnu bolest.

Više je prednosti primjene lasera - bitno manje vremena je potrebno za rad i znatno manje je invazivna metoda u odnosu na konvencionalne tehnike. Sam postupak je dosta brži i jednostavniji. Potreba za anestetikom bitno je smanjena, a u mnogim slučajevima anestetik (anestezija) nije potreban.

  • Prof. dr. Muhamed Ajanović
    Prof. dr. Muhamed Ajanović Foto: Arhiv

Bol tokom i nakon samog zahvata je minimalna, uz smanjen postoperativni edem i minimalno oštećenje tkiva. Manje je zamora za pacijenta, stomatologa i osoblje, postoperativni oporavak je brži, bez mogućnosti nastanka infekcije jer visokoenergetska zraka uništava bakterije i sterilizira područje zarastanja.

Ugodno za pacijenta

Također, laser smanjuje postoperativnu osjetljivost jer desenzibilizira nervne završetke, reducira broj i virulenciju bakterija.

Ništa manje važno - nema nelagodnog zvuka bušilice i neugodnih vibracija u glavi, sve je mnogo tiše i ugodnije za pacijenta.

Slabije krvarenje

Laserskom tehnologijom bitno se smanjuje krvarenje zahvaljujući pozitivnom hemostatskom učinku, jer svjetlo visoke energije pomaže brže zgrušavanje. Zbog toga je liječenje za pojedine indikacije ovim laserom pogodno i kod pacijenata s problemom poremećaja koagulacije.

Nema oštećenja tkiva

Laserske zrake ne oštećuju zdravo tkivo (ni meko ni tvrdo), uz uvjet pravilnog rukovanja i odabira energije. Na mekom tkivu nema ožiljaka nakon laserske intervencije, jer se radi o potpuno sterilnom rezu. Tu je i pečaćenje limfatičkih ogranaka, što garantira mnogo brži oporavak i revitalizaciju tkiva. 

Valne dužine mekih lasera prodiru u meka tkiva, zatvaraju krajeve krvnih žila i živaca

NA VRH