ZDRAVLJE

Na šta bol u stomaku može ukazivati

Jaka abdominalna bol ne bi smjela biti zanemarena

Veoma je važno utvrditi zašto osjećate bol u stomaku. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

15.5.2019

Bol u stomaku, odnosno abdominalnom dijelu, može biti bezopasna i prolazna, ali nekad može biti posljedica ozbiljnih stanja od kojih neka mogu ugroziti život.  

Žuč i jetra

Općenito se mogu podijeliti na bolove u gornjem ili donjem abdomenu, odnosno na bolove u cijeloj trbušnoj šupljini. Jaka abdominalna bol ne bi smjela biti zanemarena jer može biti posljedica ozbiljnih stanja.

Veoma je važno utvrditi zašto osjećate bol u stomaku i da se bol tretira. S obzirom na tip i lokaciju boli, odlučite kada biste trebali hitno potražiti ljekarsku pomoć.

Gornji desni dio stomaka - U ovom dijelu nalaze se žučna kesa i jetra, pa je bol na tom mjestu obično povezana s tim organima. Ukoliko, nakon što pojedete masniju hranu, osjećate iznenadnu i jaku bol koja se širi do desnog ramena, vaš problem može biti kamenje u žučnoj kesi. Bol u leđima koja je probadajuća i traje nekoliko sati može ukazivati na upalu žuči, a tupa i jaka bol koji se javlja povremeno može ukazivati na to da patite od hepatitisa.

Centralni dio gornjeg stomaka – Tu su duodenum, početak crijeva, i veliki dio pankreasa, pa bol koja se širi i na leđa može biti simptom pankreatitisa. Osjećaj žarenja može se javi zbog povećane kiseline ili disepsije.

Lijevi gornji dio stomaka - Najveći dio želuca nalazi se u tom dijelu, pa ukoliko osjećate jaku i neizdrživu bol praćenu mučninom vjerovatno imate gastritis ili upalu želuca.

Upala bubrega

Desni i lijevi dio – Tu su bubrezi, pa bol u tom dijelu stomaka može ukazivati na upalu bubrega. Bol koja se javlja u naletima može ukazati na postojanje kamenca u bubregu.

Centralni dio adbomena - Bilo koji neprijatan osjećaj može niti znak da imate problem s tankim i debelim crijevom. Grčevi i bol ukazuju na upalu, a ako je praćeno povraćanjem i mučninom, uz to i plinovima, u pitanju je opstrukcija tankog crijeva.

Je li slijepo crijevo upaljeno

Donji desni dio – Tu je smješteno „problematično“ slijepo crijevo, mali organ koji skladišti korisne bakterije, poboljšava varenje i podržava imunološki sistem. Oštra bol, gubitak apetita, mučnina, povraćanje i temperatura simptomi su upale slijepog crijeva koja zahtijeva hitnu hirušku intervenciju kako bi se spriječilo pucanje crijeva i moguća smrt pacijenta zbog izazivanja sepse.

Grčevi i nadimanje

Lijevi donji dio abdomena - Veliki dio debelog crijeva nalazi se tu, pa ako imate neki problem s ovim organom osjećat ćete bol u tom dijelu stomaka. Bol praćena grčevima, nadimanjem, plinovima, dijarejom ili zatvorom može ukazivati ena iritaciju crijeva.

Infekcija mjehura

Centralni donji dio – Na tom mjestu su mokraćni mjehur i spolni organi. Bol u stomaku, peckanje pri mokrenju i promjena boje mokraće mogu ukazivati na to da imate infekciju bešike. Iznenadna bol u pelviksu moguć je znak da imate izvjesne probleme s reproduktivnim organima. 

Visoka temperatura  

Bolovi u gornjem dijelu stomaka mogu biti akutni ili hronični te ukazivati na neku bolest. Ovakve bolove mogu pratiti simptomi poput povraćanja, proljeva ili povišene temperature, laganih ili jakih grčeva, slabosti, zatvora ili konstipacije, glavobolje...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.