REKREACIJA

Kako da vam proljeće ne „potroši“ energiju

S dolaskom proljeća, naše tijelo se priprema na buđenje iz zimske uspavanosti kao što se i priroda priprema na ponovni rast, a životinje bude iz zimskog sna

"Zdravlje u kući"

13.5.2019

Proljetni umor je osjećaj pojačanog umora, smanjene koncentracije i lošeg raspoloženja, koji se javlja početkom proljeća, krajem marta i u aprili. Posljedica je promjena vanjskih uvjeta koje dolazi s novom proljetnom sezonom i može biti stresna posebno osobama osjetljivim na promjenu vremena.  

Riječ je o normalnom fiziološkom procesu koji se javlja kod čitave populacije, no neki ga osjećaju više, dok drugi uspješno preveniraju tu pojavu nizom različitih postupaka.

Uzrok proljetnom umoru valja potražiti prije svega u jednoličnoj zimskoj prehrani lišenoj neophodnih vitamina – prvenstveno vitamina C te minerala.

Upravo zbog manjka vitamina C smanjenja je iskorištenost kisika u stanicama i tkivama, a istovremeno dolazi do slabljena imunološkog sistema organizma.

Dobra je vijest da se protiv proljetnog umora možemo uspješno boriti kombinacijom pravilne prehrane, dovoljnog uzimanja tekućine, tjelesne aktivnosti i boravka na svježem zraku.

Na pijacu po vitamin C

Prvi korak u borbi protiv proljetnog umora je povećani unos vitamina C u organizam putem pomno odabranog lokalno uzgojenog voća i povrća.

U rano proljeće to nije lak zadatak, osobito kada je riječ o voću jer najbolji predstavnici voća bogatog vitaminom C poput jagoda stižu na naše tržnice tek u maju.

Srećom, dostupno nam je citrusno voće koje će vrlo učinkovito zadovoljiti povećane potrebe za ovim vitaminom.

Naše pijace ipak u rano proljeće nude mnoštvo namirnica s velikom moći obnove usporenog metabolizma organizma. Tako će simptomi proljetnog umora ubrzo nestati nakon što se u prehrani nađe zeleno lisnato povrće poput blitve, špinata ili kelja zatim rotkvice, mlade artičoke i špargle.

Dodacima prehrani protiv proljetnog umora

Ponekad ni uz najbolju volju nije moguće samo prehranom osigurati dovoljno vitamina i minerala za prilagodbu organizma na promjenu godišnjeg doba iz zime u proljeće. To osobito vrijedi kod pojedinaca koji su inače češće izloženi prehrambenim propustima poput starijih osoba i hroničnih bolesnika te pojedinaca koje zbog konstantne izloženosti stresu poput poslovnih ljudi i studenata jednostavno imaju povećane potrebe.

Proljeće je i doba kada je našem imunološkom sistemu nerijetko potrebna dodatna potpora, stoga se posezanje za kvalitetnim vitaminsko – mineralnih preparatima nameće kao praktičan i učinkovit način borbe protiv proljetnog umora. Ovi proizvodi, također, mogu poslužiti kao prva pomoć kada simptomi umora već nastupe.

Hladan tuš i šetnja

Ovo je idealno vrijeme da, ako već niste tjelesno aktivni, izađete i počnete se baviti nekom tjelesnom aktivnošću. Ako se osjećate previše umorno, nemojte se upuštati u iscrpljujuće sportove već radije krenite polako, od svakodnevne šetnje ili laganog jogginga.

Pokušajte započeti dan hladnim tušem i 15-minutnim razgibavanjem za razbuđivanje i brz porast energije.

Tjelesna aktivnost i boravak na zraku i suncu potaknut će lučenje hormona sreće i sintezu vitamina D, što će vam, uz još neke druge postupke, pomoći u borbi protiv ovog sezonskog problema.

Tjelesna aktivnost ubrzava metabolizam i poboljšava cirkulaciju, zbog čega se osoba osjeća bolje i odmornije. Pomaže u regulaciji tjelesne mase i poboljšava čovjekovo opće zdravstveno stanje (fizičko, mentalno i socijalno).

Također, pomaže u prevenciji različitih hroničnih nezaraznih bolesti (dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti i neke maligne bolesti) te smanjuje rizik od nastanka osteoporoze.

Tjelesna aktivnost preporučuje se svima i vježbanje se može prilagoditi svim dobnim skupinama i zdravstvenim stanjima.

Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za nivo tjelesne aktivnosti su 150 minuta umjerene tjelesne aktivnosti sedmično ili 75 minuta aktivnosti jačeg intenziteta.

Hodanje, plivanje…

Neke od aktivnosti koje se mogu preporučiti svima su hodanje, plivanje i vožnja bicikla. Hodanje je jednostavno, ne zahtijeva posebne vještine i znanja, mogu ga prakticirati osobe svih dobnih skupina, a sama aktivnost je rijetko povezana s ozljedama.

Ostali savjeti za borbu protiv proljetnog umora su:

- pripazite na pravilnu prehranu,

- jedite namirnice bogate vitaminom C,

- birajte namirnice bogate željezom,

- nađite vremena za neku od aktivnosti na otvorenom,

- jedite što više povrća,

- pijte dovoljno tekućine,

- dovoljno spavajte.

Boravite više u prirodi

Topliji dani omogućavaju duži boravak na suncu što znači i veću sintetizaciju važnog vitamina D. Iskoristite lijepo vrijeme za duge šetnje ili lagani jogging, pozovite porodicu i prijatelje na zajedničke aktivnosti u prirodu ili jednostavno naviku ispijanja kafe prenesite iz udobnosti dnevne sobe na balkon ili terasu.

Svakodnevni boravak na svježem zraku i suncu nas razbuđuje i obnavlja, ali i čini sretnijima, pa pokušajte što je češće odabrati šetnju umjesto automobila ili izlet u park umjesto gledanja filma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.