MITOVI/ISTINE

Hoćete li se udebljati kad kasno večerate

Evo kako njemački nutricionisti ruše mitove o prehrani - je li crni hljeb zdraviji od bijelog?

Nezreli paradajz sadrži solanin. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

11.5.2019

Poplava mitova o zdravoj prehrani zbunjuje mnoge. Evo što o šest popularnih uvjerenja kažu njemački stručnjaci. Članovi Njemačke udruge za prehranu (DGE) kažu da bi prema mnogim mitovima o prehrani trebalo imati zdravu dozu skepticizma te nastojati ustanoviti ima li u njima i zrnce istine. 

Mit: Crni hljeb je uvijek zdraviji od bijeloga

Među proizvodima od žitarica, poput hljeba, rezanaca, riže i brašna najzdraviji su oni od punoga zrnja, kaže Silke Restmejer (Restemeyer) iz DGE-a.

 Namirnice od cjelovitog zrnja garantiraju vam puno duži osjećaj sitosti, a istodobno sadrže više hranjivih tvari od proizvoda od bijelog brašna. No, važno je istaknuti da nije baš svaka vrsta smeđeg hljeba ili onog sa sjemenkama napravljena od cjelovitog zrnja.

Neke vrste hljeba smeđu boju dobivaju zahvaljujući ekstraktu slada koji se u njega dodaje, a u nekim vrstama kruha od sjemenki ima samo sjemenki suncokreta.

Mit: Zeleni paradajz je otrovan

Nezreli paradajz sadrži solanin. "Riječ je o otrovu koji biljku štiti od štetočina", objašnjava Harald Sejc (Seitz) iz DGE-a.

Kada pojedu previše zelenog paradajza, neke osobe mogu osjećati simptome poput blaže glavobolje ili boli u želucu. No odrasla osoba morala bi pojesti jako veliku količinu da bi joj se javili ozbiljni zdravstveni problemi.

 Mit: Kafa je diuretik pa njezino ispijanje utječe na gubitak previše tekućine

- Nije štetno uz šoljicu kafe popiti i čašu obične vode, ali nije neophodno potrebno - kaže Restmejer. Kafa, poput ostalih napitaka spada u dnevnu količinu tekućine koja je potrebna vašem organizmu.

Mit: Zamrznuto povrće može se čuvati 'zauvijek'

-Zamrzavanje namirnica odličan je način da se neke vrste hrane dugoročno očuvaju - kaže Restmejer. 

Kad ih se čuva na minus 18 stepeni Celzija , većina hranjivih tvari, okusa, ali i izgled, ostaju netaknuti. 

No, vremenom dolazi do razgradnje namirnica, što znači da duboko smrznuta hrana u jednom trenutku više nema dobar okus.

Savjet: "Na ambalaži upišite datum kada ste zamrznuli namirnice, sadržaj i količinu, pa ćete tačno znati koliko je stara."

Mit: Jedete li kasno navečer udebljat ćete se

- Ako svakodnevno jedete hranu bogatu kalorijama, dobit ćete na težini. Ako u organizam unosite premalo kalorija, gubit ćete na težini - jednostavno je pojasnila nutricionistkinja Monika Bišof (Bischoff).

Za osobe koje spadaju u grupu ljudi normalne težine, irelevantno je u koje vrijeme jedu. "No ako osoba želi izgubiti na težini, bilo bi uputno pokušati prestati jesti prije spavanja ili noću", kaže Bišof te dodaje da je nekim osobama jednostavnije preskočiti obrok u večernjim satima nego tokom dana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.