KORISNO

Koliko hrana može ostati zamrznuta

Najbolja temperatura za zamrzavanje je ona od -18 stepeni

Ilustracija

"Zdravlje u kući"

8.5.2019

Većina nas zamrzava namirnice, a najčešće je to meso koje kupujemo na akcijama. Osim mesa, na više mjeseci zamrzavamo i kolače, supe, hljeb, voće i povrće... Ali, meso i druge namirnice imaju određen rok trajanja, pa se trebaju potrošiti u određenom vremenu. 

Rok trajanja

Stručnjaci napominju da je najbolja temperatura za smrzavanje ona od -18 stepeni, a hrana treba biti zapakovana sa što manje zraka u kesici. Treba staviti naljepnicu i napisati datum zamrzavanja. Vrijeme koliko hrana može stajati u zamrzivaču, a da ne postane prijetnja za zdravlje ili izgubi na kvalitetu, ovisi o tome o kojoj se namirnici radi.

Ako je hrana zamrznuta svježa, nakon odmrzavanja sigurno će biti kvalitetnija od one koja je bila svježa, ali pri kraju roka trajanja. Također, postupak zamrzavanja ne uništava hranjive vrijednosti hrane.

Kada odmrznete hranu, najprije provjerite njen miris. Ako je neugodan, bila je predugo zamrznuta pa je bacite.

Tri su načina sigurnog odmrzavanja hrane: u frižideru, u hladnoj vodi ili u mikrovalnoj pećnici. Najbolji način je lagano odmrzavanje u frižideru.

Termička obrada

Nakon odmrzavanja, hranu treba odmah pripremiti. I ne zaboravite - jednom zamrznutu hranu možemo samo jednom odmrznuti a potom ili termički obraditi ili baciti.

Postoje i namirnice koje ne biste smjeli odložiti u zamrzivač. To su jaja u ljusci,

tvrdo kuhana jaja, kafa, majoneza, puding, salate s tunom, piletinom,,,, preljevi za salate, tjestenina koja nije skuhana, riža koja nije skuhana, lubenice, jabuke, artičoke, tikvice, krompir, pića sa sodom, pivo.

Meso

Janjetina i teletina - 9 mjeseci

Govedina s kostima – od 4 do 6 mjeseci

Govedina bez kosti - do 12 mjeseci

Cijelo pile - 12 mjeseci

Komadi piletine ili puretine - 9 mjeseci

Mljeveno meso – od 3 do 4 mjeseca

Iznutrice – od 3 do 4 mjeseca

Kuhano ili pečeno meso – od 2 do 3 mjeseca

Pržena piletina - 4 mjeseca

Hrenovke - 1 do 2 mjeseca

Peciva i kolači

Peciva bez punjenja – do 3 mjeseca

Pečene pita s voćem – 6 do 8 mjeseci

Kolač od sira – 2 mjeseca

Vafli – mjesec

Palačinke – 3 mjeseca

Domaći hljeb – 1-2 mjeseca

Industrijski hljeb – do 6 mjeseci

Keksići od prhkog tijesta – od 6 do 8 mjeseci

Pečeni kolači već zamrznuti – od 2 do 3 mjeseca

Svježi pečeni kolači - mjesec


Mliječni proizvodi i jaja

Maslac – od 6 do 9 mjeseci

Margarin - 12 mjeseci

Mlijeko – od 3 do 6 mjeseci

Svježi sir - mjesec

Tvrdi sir - 6 mjeseci

Mekani sir - 6 mjeseci

Sladoled - 2 mjeseca

Jogurt – od 1 do 2 mjeseca


Morska hrana


Bijela riba - 6 mjeseci

Plava riba – od 2 do 3 mjeseca

Dimljena riba - 2 mjeseca

Kuhana riba – od 4 do 6 mjeseci

Kamenice – od 2 do 3 mjeseca

Jastog - 12 mjeseci

Svježi škampi – od 3 do 6 mjeseci

Lignje i školjke – od 3 do 6 mjeseci


Ostala hrana

Supa od mesa – od 2 do 3 mjeseca

Supe i gulaši bez mesa –2 do 3 mjeseca

Složenci – 3 mjeseca

Kuhana riža – 3 mjeseca

Kuhana tjestenina – 3 mjeseca

Pizza – 1 do 2 mjeseca

Začini i ostalo bilje – do godinu

Svježe napravljen sok - 6 mjeseci


Voće i povrće

Citrusno voće - 3 mjeseca

Ostalo voće – od 9 do 12 mjeseci

Povrće – od 8 do 12 mjeseci

Orašasti plodovi - 3 mjeseca

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.