ORDINACIJA

Masaža kao lijek

Opušta mišiće, poboljšava cirkulaciju i uklanja otrovne tvari koje se nakupljaju u tkivu <195> Njome se povećava produktivnost, povećava se pokretljivost, snižava visok krvni pritisak

Odličan način da se nekome popravi raspoloženje i unaprijedi zdravlje. Ilustracija

Piše: Dr. Edin Buljugić

8.5.2019

U današnje vrijeme, kad je tempo života ubrzan i hranimo se stresom, rijetkost je naći one koji jasno i glasno mogu reći kako imaju vremena ili novaca da sebi priušte određeno zadovoljstvo. Mnoga istraživanja su pokazala da oko 90 posto bolesti nastaje zbog stresa.  

U zemljama gdje masaže vijekovima predstavljaju tradicionalnu terapiju (Indija, Kina, Japan, Egipat...) vjeruje se da je 80 posto bolesti povezano sa stresom. To je potvrdila i medicina.

Više tehnika

Masaža predstavlja jednu od najpoznatijih metoda opuštanja i liječenja. Odličan je način da se nekome popravi raspoloženje i unaprijedi zdravlje.

Opušta mišiće, poboljšava cirkulaciju i uklanja otrovne tvari koje se nakupljaju u tkivu. Prednosti masaže su brojne. Njome se povećava produktivnost, povećava se pokretljivost i snižava se visok krvni pritisak. Najbolji učinak pokazala je kod bolova u leđima, u liječenju nesanice, saniranju glavobolje, reduciranju stresa, liječenju problematične kože podstičući cirkulaciju krvi.

Vrste masaža:

1. Relaks - najčešće primjenjivana. Terapeut, uz pomoć ulja ili losiona za masažu, masira površinske spojeve mišića dugim glatkim i kružnim pokretima. Nježna je i opuštajuća i savjetuje se osobama koje prvi put idu na masažu. Traje jedan sat.

2. Sportska masaža - namijenjena je sportistima i osobama koje se aktivno bave sportom, jer joj osnovna funkcija nije opuštanje, već sprečavanje povreda i povećanje sportskih mogućnosti. Koristi se kombinacija više tehnika, a pokreti su brži i intezivniji od relaks masaže. Najviše su orijentirani na istezanje mišića, što povećava njihovu elastičnost. Masaža traje 60 minuta, parcijalna 30 minuta.

3. Šijacu masaža – to je japanska masaža gdje maser vrši pritisak na niz akupunkturnih tačaka i na taj način djeluje ispod nivoa kože i misića, na unutrašnje organe. Pritiskanjem svake tačke poboljšava se protok energije i tijelo vraća u balans. Njom se stimulira protok životne energije i njenim povećanjem povećava se i mogućnost samoizlječenja. Šijacu povoljno djeluje na stres, migrenu, bol u leđima, gojaznost, hronični umor... Radi se preko odjeće i na tvrdoj podlozi, a tretman traje oko 45 minuta.

4. Masaža vulkanskim kamenjem - radi se tako što se toplo kamenje poreda po tijelu da bi se ono opustilo i regeneriralo. Terapeut, također, može toplim kamenjem masirati napete mišiće i ligamente. Ova masaža odlična je za detoksikaciju, protiv stresa i napetosti, reumatskih problema, nesanice, PMS-a... Ne preporučuje se trudnicama, srčanim bolesnicima i osobama s visokim pritiskom. Tretman traje 90 minuta.

5. Aromaterapija - masažna terapija u kojoj se koriste aromatična ulja koja se biraju prema problemu, odnosno potrebi koja se tretira masažom. To su obično opuštanje i anti-stres, jer se ova vrsta masaže preporučuje u vezi sa stresom i emocionalnim problemima. Traje 60 minuta.


Dr. Edin Buljugić. Arhiv

6. Anticelulit masaža - ovo je jedan od načina, ako ne i najefikasniji, uklanjanja celulita. Njom se poboljšava cirkulacija, izbacuju toksini i ojačava tkivo. Masaža traje od 30 do 40 minuta i sprovodi se u seriji od 10 vezanih tretmana, koji započinju nakon menstruacije. Jedna serija nije dovoljna i savjetuje se da to budu tri serije.

To je intenzivna masaža i zbog toga je potrebno da prve masaže budu blaže, da klijent ne bi dobio modrice. Koriste se ulja, gelovi i kreme. Nakon masaže, klijent se uvija u foliju i pokriva dekom i tako ostaje 30 minuta.

Nesanica i migrena

7. Ajurveda - Zasnovana je na na indijskoj medicini i ima jako povoljno dejstvo na prevenciju opadanja kose, nesanicu, migrenu, ispravljanje bora i pročišćenje kože i cjelokupnog organizma. Razlikuju se masaža glave i tijela. Masaža glave traje 10-15 minuta, a masaža tijela najduže sat i 30 minuta. Najbolje je uraditi sedam masaža u nizu.

8. Refleksologija - Sprovodi se na stoplima, pri čemu se pritiskaju određene tačke kojima se stimulira rad određenih unutaršnjih organa. Vrlo je opuštajuća i povoljno djeluje na stres, poremećaje u varenju, hormonsku ravnotežu, nesanicu, bolove u leđima, PMS, lošu cirkulaciju... Traje od 30 do 50 minuta.

Limfna drenaža

Ova masaža namijenjena je povećanju cirkulacije limfe, venske cirkulacije, detokcsikaciji i izbacivanju viška tečnosti. Kao takva pogoduje osobama s proširenim venama i kapilarima, otklanja simptome „teških“ nogu, dobra je u prevenciji i otklanjanju celulita i jačanju imunog sistema. Pokreti su nježni i prate limfni sistem, odnosno simuliraju kretanje tečnosti kroz organizam.

Limfna drenaža nije masaža kojom se tretiraju mišići, već poseban postupak za obnavljanje tkivne tečnosti u organizmu, pa je veoma bitno da se pravilno izvodi. Može se sprovoditi manuelno ili uz pomoć aparata. Tretman traje u prosjeku 35 minuta, a koliko ih je potrebno uraditi zavisi od stanja - nekad su dovoljna svega dva, a ako je stanje složenije, i više od deset.

Kraljevska masaža

Poznata je i kao „masaža u 4 ruke“. Riječ je o istovremenom masiranju dva terapeuta, pri čemu jedan od njih kreira pokrete, a drugi ga prati. Tako se postiže balans protoka tečnosti u organizmu i istovremeno opuštanje obje strane tijela. Ova masaža objedinjuje relaks masažu, šijacu, aromaterapije, refleksologije... Povoljno utječe na opuštanje i uklanjanje stresa, detoksikaciju i traje 60 minuta. 

quote
<p>Najbolji učinak pokazala je kod bolova u leđima, u liječenju nesanice, saniranju glavobolje, reduciranju stresa, liječenju problematične kože podstičući cirkulaciju </p>
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.