ORDINACIJA

Implantati su čuvari kosti vilice

S druge strane, mobilne proteze ubrzavaju gubitak kostiju jer se sila zagriza prenosi samo na površinu kosti, a ne na njenu strukturu

Pacjenti s dentalnim implantatima vrlo često izjavljuju da su oni sastavni dio njihovog tijela. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

8.5.2019

Cilj moderne stomatologije je da obnovi normalnu funkciju, udobnost, estetiku, govor i zdravlje osobama kojima nedostaju zubi. A što više zuba nedostaje kod pojedinca, taj zadatak postaje izazovniji.  

Nažalost, kod naše populacije, a naročito pacijenata iznad 40 godina, rijetko nedostaje samo jedan zub, već je riječ o većim bezubim prostorima.

Loše uklapanje

Za ove pacjente implantati nude mnoge prednosti. Oni se mogu koristiti za podupiranje mostova bez potrebe za zubima nosačima, ali u slučaju kada ne postoji niti jedan zub pa su pacijenti bili prinuđeni nositi mobilne proteze koje se inače oslanjaju na desni i donju kost, koja se nastavlja resorbirati. Ovakve proteze ubrzavaju gubitak kostiju. Sila zagriza prenosi se samo na površinu kosti, a ne na njenu strukturu. Kao rezultat, smanjuje se dotok krvi i dolazi do potpunog gubitka volumena kosti.

Nosioci mobilnih stomatološko-protetskih proteza nisu uvijek svjesni da će gubitak kostiju uzrokovati nestabilnost njihovih proteza, a gubitak kosti se ubrzava kada se proteze loše uklapaju. Implantati za 20 puta više sprečavaju smanjenje alveolarnog i čeljustno-koštanog gubitka, u odnosu na mobilne proteze.

Osim toga, mobilne proteze mogu smanjiti funkciju na jednu šestinu nivoa koji je ranije postojao s prirodnim zubima, dok implantati mogu vratiti tu funkciju na skoro normalne granice.

Fiksni most ili čak mobilna parcijalna proteza osigurana implantatima mnogo je stabilnija od fiksnog mosta i mobilne parcijalne proteze koja se oslanja na zube.


Prof. dr. Muhamed Ajanović. Arhiv

Mobilne proteze (bez implantata) utječu na sposobnost osobe da žvače. Istraživanja pokazuju da 29 posto nosilaca proteza može jesti samo mekanu ili zgnječenu hranu, 50 posto izbjegava mnoge namirnice, a njih 17 posto tvrdi da jedu efikasnije bez proteza. Pacijenti koji nose mobilne proteze vrlo često izbjegavaju voće i povrće. Sve nabrojano može dovesti do loše ishrane, problema s probavnim traktom, bolesti, pa čak i do skraćenja životnog vijeka.

Zubni implantati integrirani u čeljusti služe i kao sidra za potporu zubima i kao jedno od najboljih terapeutskih rješenja.

Dimenzija i gustina

Primarni razlog za razmatranje zubnih implantata za zamjenu izgubljenih zuba je upravo održavanje kosti vilice. Kostima je potrebna stimulacija da bi ostale u fiziološkim granicama. Zubni implantati se “stapaju” s kostima, stabilizujući ih i stimulirajući da zadrže svoju dimenziju i gustinu.

Osim toga, fiksni mostovi na implantatima funkcioniraju jednako kao i prirodni zubi. Poznati su i blagotvorni efekti poboljšanja ishrane, kao i pobiljšanje samopouzdanja u društvenom životu.

Poboljšano psihičko zdravlje

Pacjenti s dentalnim implantatima u istraživanjima procjenjuju da je njihovo ukupno psihičko zdravlje poboljšano za 80 posto u poređenju s njihovim prethodnim stanjem, dok su nosili tradicionalne proteze. Vrlo često izjavljuju da su implantati sastavni dio njihovog tijela. 

quote
<p>Dentalni implantati postižu desetogodišnje preživljavanje u više od 90 posto slučajeva, a većina dentalnih implantata može trajati cijeli život. </p>
Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.