ORDINACIJA

Akne ne smijete sami liječiti

Nastaju zbog promjena u radu žlijezda s unutrašnjim lučenjem

Veliki broj osoba s aknama griješi jer se ne javlja ljekaru. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

15.5.2019

Akne su najčešće oboljenje lojnih žlijezda i uglavnom se javljaju u doba puberteta, kod 85 posto adolescenata, ali u 15 posto slučajeva i kod odraslih, uglavnom žena. Nastaju kao posljedica promjena u radu žlijezda s unutrašnjim lučenjem, prije svega ovarija, nadbubrega, štitne žlijezde, ali i pankreasa, uz prisustvo nasljedne predispozicije.  

Prolazno stanje

Precizan način nasljeđivanja akni do danas nauka do kraja nije razjasnila. Akne su hronično oboljenje i zbog lokalizacije na licu veoma su frustrirajuće oboljenje, bez obzira na to u kojoj dobi se javile, ali ipak najteže ih podnose tinejdžeri.

Veliki broj osoba s aknama ne javlja se ljekaru jer misle da su akne prolazno stanje i pokušavaju biti sami svoj ljekar, najčešće prema savjetu starijih osoba ili vršnjaka. To je pogrešan stav, a njihovi postupci ne dovode do smirenja akni, naprotiv, dovode do pogoršanja.


Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić

Veliki broj osoba s aknama smatra da su one nastale kao posljedica nedovoljne higijene, što je pogrešno mišljenje, i zato pribjegavaju čestom pranju lica sapunima, ponekad i vrlo agresivnim. I to je potpuno pogrešno. Često pranje sapunom mjesta koja su oboljela od akni, a to je najčešće lice, ima za posljedicu isušenje i iritaciju kože. A onda nastaje još jače pogoršanje.

Bubuljice, gnojanice i miteseri nisu posljedica prljavštine i nečistoće na površini kože. Pretjerano često pranje i istiskivanje mitesera ili komedona prstima može biti uzrok pojave mehaničkih akni. One se teže liječe od običnih i uvijek ostavljaju duboke ožiljke.

quote
<p>Osobe koje imaju akne moraju imati uravnoteženu ishranu u kojoj značajno mjesto zauzimaju povrće, svježe voće i kuhane, a ne pržene namirnice </p>

Najbolji način da se ovaj problem izbjegne je pranje lica dva puta dnevno mlakom vodom i čišćenje lica sredstvima namijenjenim za takvu kožu. Uz pomoć savremenih aparata, koža s aknama može se očistiti od mitesera, odnosno komedona, na bezbolan način, bez crvenila, uz očuvanje potrebne vlažnosti.

 Masna šminka

Masna šminka može pogoršati akne. I svaka druga šminka, čiji se ostaci temeljito ne očiste s kože svaki dan, može pogoršati postojeće akne, ali i prouzrokovati njihov nastanak. Akne koje nastaju kao posljedica neadekvatne šminke u dermatologiji su poznate pod imenom „akne od šminke“ ili latinski acne venenata. Šminka koja se nanosi na lice s aknama ne treba sadržavati ulja i masnoće. Nakon temeljitog skidanja šminke, pranja i čišćenja lica, koži treba vratiti vlažnost nanošenjem hidratantne kreme.

Kratkotrajno izlaganje suncu povoljno djeluje na akne, jer sunce isušuje kožu. Ali, to se odnosi samo na blage oblike akni. Kod teških oblika, čak ni kratkotrajno sunčanje neće imati dobar efekt, već će se stanje pogoršati.

Umjerena fizička aktivnost kao pomoć

Bilo koji sport, a naročito ako se fizička aktivnost odvija u prirodi, povoljno djeluje na akne. Sportske aktivnosti umjerenog intenziteta i šetnja preporučuju se osobama koje imaju akne. Ali, pretjerana fizička aktivnost, iscrpljujući treninzi, pogoršavaju akne.

Stres pogoršava stanje

Stres će pogoršati stanje s aknama - to je naučno dokazana činjenica. Zato, ako se osoba koja ima akne nalazi u stanju psihičke napetosti, preporučuje se konsultiranje s psihologom ili psihijatrom. Uzimanje lijekova koji dovode do psihičke relaksacije sastavni je dio liječenja osoba koje imaju akne. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.