ORDINACIJA

Nespušteni testisi uzrok su steriliteta

Operativni zahvat spuštanja testisa treba uraditi u dobi od 6. do 12. mjeseca, jer to daje šansu za očuvanje sjemenih ćelija

Jedan do četiri posto dječaka rođenih na vrijeme nema spuštene testise. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

24.5.2019

Pod nazivom kriptorhizam podrazumijevaju se svi oblici nespuštenog testisa. Kod kriptorhizma se razlikuju dvije varijante: retencija, koja se najčešće kvalificira kao kriptorhizam, i ektopija.  

Kod retencije testis zaostaje negdje na putu njegovog normalnog spuštanja, a kod ektopije zaostaje van puta normalnog spuštanja (bedro, stidna regija, mala zdjelica, područje analne regije).

Slabije razvijen

Kriptorhizam je kongenitalna anomalija ili je posljedica zastoja u razvitku testisa. Poznato je da se normalno spuštanje testisa odvija pod utjecajem vlastitog testosterona čije je lučenje izazvano gonadotropnim hormonima majke i fetusa. Opisan je također i nasljedni kriptorhizam.

Gotovo 17 posto prijevremeno rođenih dječaka i jedan do četiri posto dječaka rođenih na vrijeme nema spuštene testise. Studije navode da u 50-70 posto slučajeva uslijedi spuštanje testisa u skrotalnu kesu u prvoj polovini prve godine života.

Kriptorhizam je češći desno nego lijevo, a obostrani se pojavljuje kod oko 20 posto djece. Na strani kriptorhizma skrotum je slabije razvijen i prazan, a testis se ne pipa u skrotalnoj kesi. Ukoliko se testis ili testisi ne napipaju u mošnjama u položaju čučnja dječaka, to potvrđuje dijagnozu.


Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević

Testis, ako je zaustavljen u preponi, može se napipati u području vanjskog preponskog otvora kanala ili u samom ingvinalnom kanalu. Kod ektopije testis je prošao kroz preponski kanal, ali nakon prolaska kroz vanjski otvor kanala, napušta put normalnog spuštanja i smješta se u područje stidne regije, korijena penisa, gornje trećine prednje ili unutrašnje strane bedra (natkoljenice) i u područje ispred čmara.

Zreli spermiji

Testis u skrotalnoj kesi boravi u specifičnom okruženju niže temperature od temperature tijela. Studije su pokazale da je temperatura okruženja testisa u skrotalnoj kesi 33 stepena, u preponskom kanalu 35, a u abdomenu 37 stepeni.

Kod kriptorhizma, gdje je testis u okruženju povišene temperature, smanjuje se broj sjemenih ćelija i izostaje stvaranje zrelih spermija.


quote
<p>Kriptorhizam je češći desno nego lijevo. Obostrani se pojavljuje kod gotovo 20 posto dječaka. </p>

Smanjivanje sjemenih ćelija kod retencije testisa jače je izraženo u periodu između 8. i 9. mjeseca života, pa operativni zahvat spuštanja testisa treba uraditi u dobi od 6. do 12. mjeseca, jer to daje šansu za očuvanje sjemenih ćelija, što osigurava plodnost dječaka.

Azoospermija kao posljedica

Studije navode da skoro svi muškarci koji imaju obostrani kriptorhizam, a nije urađeno spuštanje testisa, imaju azoospermiju (nedostatak spermija). Dječaci kod kojih je operativni zahvat urađen iza 10. mjeseca starosti pa do početka četvrte godine imaju normalan spermogram u 76 posto slučajeva, a iznad tog perioda operativnog spuštanja testisa normalan spermogram imaju u 25 posto slučajeva.

 Komplikacije

Skoro 10 posto testikularnih tumora javlja se u nespuštenim testisima. Maligna transformacija je 35-48 puta veća nego kod normalnog testisa. Češće je uvrtanje (torzija) peteljke (funikulusa) kriptorhitičnog testisa on normalne pozicije testisa, koja dovodi do prekida krvotoka za testis, a time i njegove ishrane, što dovodi do propadanja. Kod muškaraca s jednostranim kriptorhizmom kod kojeg nije operativno spušten testis nedostaje ili je smanjen broj plodnih ćelija u 50-70 posto slučajeva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.