ORDINACIJA

Kako nadoknaditi zube koji nedostaju

Najbolje rješenje, kada se nadoknađuje jedan nedostajući stražnji zub, jeste dentalni implantat

On je zapravo zamjena korijena zuba na koju se pričvršćuje krunica. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

27.5.2019

Cilj moderne stomatologije je da obnovi normalnu funkciju, udobnost, estetiku, govor i zdravlje osobama kojima nedostaju zubi. Što više zuba pojedincu nedostaje, taj zadatak postaje izazovniji.  

Do sada je najčešća, ali ne nužno i najbolja opcija za zamjenu jednog zuba bila izrada stomatološko-protetskog fiksnog mosta. U ovom slučaju, dva zuba na svakoj strani od mjesta gubitka zuba se bruse kako bi se napravio nadomjestak za nedostajući zub.

Normalna funkcija

Ova vrsta proteze (lažna zamjena) može se izraditi u roku od jedne sedmice i omogućava normalanu estetiku, funkciju (jelo, razgovor i smijanje), udobnost. Zbog ovih prednosti mostovi su bili tretman izbora u proteklih šest decenija. Svaki stomatolog poznaje kako i kada ih koristiti, prihvataju ih i stomatolozi i pacijenti, ali ne i zavodi zdravstvenog osiguranja u BiH.

Ali, ovi mostovi vremenom nisu toliko uspješni ako nisu dobro održavani - međučlanovi mogu djelovati kao rezervoari za bakterije, susjedni zubi nosači mogu propadati.

Za zube nosače mosta u roku od 14 godina za 30 posto se povećava mogućnost da postanu kandidati za ekstrakciju. Takvi nepovoljni ishodi terapije stomatološko-protetskim fiksnim mostom traže iznalaženje boljih rješenja.

Postavlja se pitanje: „Šta se može uraditi da se zamijene zubi koji nedostaju i da se izbjegne gubitak koštane mase?“


Prof. dr. Muhamed Ajanović

To zavisi od toga koliko je zuba izgubljeno. Najbolje rješenje, kada se nadoknađuje jedan nedostajući stražnji zub, jeste dentalni implantat. On je zapravo zamjena korijena zuba na koju se pričvršćuje krunica. Implantat je najčešće napravljen od komercijalno čistog titana, ima jedinstveno biokompatibilno svojstvo, što mu omogućava da se „integrira“ s vilicom.

Uklanjanje krunice

Krunica, dio zuba koji se vidi u ustima, vezuje se za implantat koji izgleda, osjeća se i funkcionira kao prirodni zub, a ako iz bilo kojeg razloga krunicu treba ukloniti ili zamijeniti, ona se može ukloniti, tako da implantat nije ugrožen ili oštećen.

quote
<p>Krunica, dio zuba koji se vidi u ustima, vezuje se za implantat koji izgleda, osjeća se i funkcionira kao prirodni zub </p>

Godinama se pacijentima savjetuje da prihvate ograničenja stomatološko-protetskih fiksnih radova jer to danas nije najbolji tretman za zamjenu zuba. Primarni razlozi za predlaganje fiksnog mosta su klinička lakoća rada, smanjenje troškova i vremena liječenja, ali paralelno s tim, uvjetno rečeno, dolazi do kompromitacije zuba koji su nosači takvih radova.

Opstajanje implantata

Tokom istraživanja 2008. godine pregledano je više od 1.200 implantata koji su postavljeni u periodu od 10 godina. Utvrđeno je da je gotovo 100 posto implantata bilo uspješno i funkcionalno, dok preživljavanje susjednih zuba nije bilo ugroženo. U poređenju s tim, stope neuspjeha fiksnih protetskih radova iznose čak 20 posto u roku od tri godine i 50 posto za period od 10 godina. 

Finansijski isplativije  

Implantat s jednim zubom predstavlja tretman izbora sa stanovišta zdravlja i cijene jer je često cijena mosta s tri člana ekvivalentana cijeni dentalnog implantata. Štaviše, jedan dentalni implantat u odnosu na most postaje sve više finansijski povoljniji.

Ponekad je implantat s jednim zubom u početku malo skuplji (slučaj gdje se nadoknađuje kost), ali vrijeme preživljavanja je duže, što čini ovu opciju isplativijom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.