VAŽNO

Dan započnite zdravo

Umjesto brze hrane, prženog tijesta, palačinki, mafina ili krofni, napunite jutarnju zdjelicu voćem kako bi vaš dan započeo zdravo

Voće ili voćni sok neophodan je dodatak zdravom i cjelovitom doručku. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

25.5.2019

Jutarnja prehrana treba biti što raznovrsnija i s adekvatnim omjerom ugljikohidrata, bjelančevina, masti, vitamina i minerala. Voće ili voćni sok neophodan je dodatak zdravom i cjelovitom doručku kao izvor vlakana te nutrijenata, a već jedna čaša voćnog soka služi kao zamjena za petinu dnevnih potreba za voćem i povrćem. 

Nije nepoznanica da je formula dugovječnosti, ali i uspješnog održavanja vitke linije u doručku, odnosno u pravilnom konzumiranju zdravih namirnica. Zato, umjesto brze hrane, prženog tijesta, palačinki, mafina ili krofni, napunite jutarnju zdjelicu voćem kako bi vaš dan započeo zdravo.

Ukoliko ste jutarnji tip, onda je najbolje pojesti dvije banane koje kombinirate s lubenicom, dinjom ili kajsijom. Izbjegavajte industrijske sokove koji sadrže puno šećera, ali sokovi koje sami napravite od cijeđenog voća itekako su dobrodošli.

Voće će hidrirati vaš organizam, što će vam ujutro koristiti za koncentraciju, a i vaša koža će blistati. Sezona je jagoda pa možete pripremiti domaći sok od ove voćke i priuštiti sebi jutarnja uživanja i zdravu naviku.

Voćni sok je idealan ujutro jer osigurava organizmu potrebnu energiju. Najbolji odabir je onaj stopostotni koji ne sadrži umjetne boje zaslađivače, aditive i dodani šećer, već samo prirodni šećer iz voća.

Sok od jabuke, ananasa i narandže osigurat će tijelu dozu vitamina C, neophodnog za dobar imunitet. Možete ga kombinirati uz slani doručak, poput pečenih jaja, sirnih namaza, ali odličan je dodatak i uz slatke varijante - žitne pahuljice, kroasane ili slatke namaze.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.