RASPORED

Doručak nije konop za preskakanje

Preskakanje jutarnjeg obroka uslovljava porast apetita i preobilne obroke u poslijepodnevnim satima, ali i usporavanje metabolizma i želudačne tegobe

Trebalo bi ga uzeti najkasnije sat vremena poslije buđenja. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

30.4.2019

Kasniji odlazak na spavanje najčešći je uzrok što teško ustajemo ujutru i kako se onda nema vremena, doručak se nikako ne uklapa u satnicu. Mladi ga preskaču jureći u školu, a odrasli se namire šoljom jake crne kafe kako bi se razbudili.  

Niko ne mari za to što, ako doručak nije redovan ili se često preskače, raste apetit i u poslijepodnevnim satima slijede koriste preobilni obroci, kao i što se usporava metabolizam i pojavljuju želudačne tegobe posebno kafa ili sok zamjena za doručak.

Posljedica takvog ponašanja je i mogući loš metabolizam glukoze, a to je već preduslov za nastanak dijabetesa. Mogući su i pad pritiska, dehidratacija...

Preskočite burek 

Doručak se nikako ne smije preskočiti i trebalo bi ga uzeti najkasnije sat vremena poslije buđenja. On je najzdraviji kad sadrži sve hranjive materije – ugljene hidrate, bjelančevine i masti. Ključan je odabir namirnica koje trebaju biti kvalitetne kako bi i doručak bio valjan.

A to svakako nisu burek, pogačice, niti bilo koje pecivo, jer se kupovnim tijestima dodaju razni aditivi, so i još dosta sastojaka, a u lisnatim pecivima i masnoća.

Na taj način se unosi se puno kalorija, opterete se organi za varenje i najčešći efekat od ovakvih obroka na prazan stomak jeste pospanost... Ili želudačne tegobe.

Međutim i oni koji doručkuju, kao i oni za koje taj obrok uopšte ne postoji često se pitaju šta valja ujutru prvo uzeti. Jer dosta je tu prijedloga narodne medicine, kojekakvih „melema”, recepata, savjeta…

Dobar uvod u dan

Već duži niz godina sveopšti trend je konzumiranje mlake vode sa limunom odmah po buđenju... Može se reći da je ovo dobra preporuka, jer mlaka voda podstiče gastrokolični refleks, što znači da budi organe za varenje i priprema ih na rad.

To olakšava pražnjenje što je od velikog značaja za osobe koje imaju problem sa opstipacijom. U ovoj kombinaciji jako je dobar i limun, pošto vitamin C podiže imunitet i jak je antioksidans.

Ipak, treba biti i obazriv jer limun kod osoba koje imaju problema sa želucem kao što je gastritis može izazvati tegobe i bol. Kako pokazuju istraživanja, on djeluje alkalno, bazno na naš organizam, čime se postiže optimalna pH vrijednost krvi.

To je od velikog značaja za prevenciju mnogih, a pogotovo kancerogenih oboljenja. Naravno, ni sa limunom ne treba pretjerivati, sasvim male količine su dovoljne da bi se postigao efekat.

 Blagi čajevi i jabukovo sirće

Kada je o čajevima riječ, pogotovo blagim kao što su nana, kamilica, majčina dušica, sa medom i limunom dobar su uvod u dan. Dobro je i jabukovo sirće sa medom posebno za čišćenje krvnih sudova, ali da ne bi djelovalo nadražajno na sluzokožu želuca, neophodno je razblažiti ga i dodati med. Preporučuje se ujutru prije doručka, i u tom slučaju ima pozitivan efekat na ubrzavanje metabolizma. Važno je ne pretjerati u količini.

Sve popularnija kurkuma

U posljednje dvije, tri godine popularna je i kurkuma. Taj prah dobijen od istoimene biljke ima odličan efekat na čišćenje krvnih sudova i pozitivno utječe na zglobove.

Zbog preintenzivnog ukusa kurkuma nije omiljena, ali razmućena u vodi sa limunom i medom prihvatljivija je i ima još bolji zdravstveni efekat.

Kafu ne na prazan želudac

Kafa kao neizostavni jutarnji prijatelj mnogih ljudi je jako veliki neprijatelj zdravlja jer nadražuje sluznicu želuca ako se popije odmah poslije buđenja. Preporuka je ,ako se već upotrebljava, popiti je poslije doručka.

Mlijeko samo povremeno

Mlijeko treba samo povremeno biti na jelovniku odraslih osoba, s obzirom na to da posljednjih godina je sve veća intolerancija na laktozu ili mliječni šećer. Razlog su potrošenost enzima za varenje, česte gastrične tegobe u vidu pojave takozvane kiseline.

Za razliku od čistog kravljeg mlijeka kiselomliječni proizvodi se preporučuju, pogotovo za poboljšanje varenja.

 Tri preporuke

- Savjet mlađoj populaciji je: steći zdrave navike i prihvatiti ih kao stil života, usklađivati obroka sa dnevnim obavezama – škola, fakultet – i nositi od kuće zdrave, kvalitetne sendviče i voće.

- Što se tiče starije populacije, pogotovo radno aktivnog stanovništva, najvažnija je redovnost u obrocima, smanjivanje količina hrane uslijed uglavnom nedovoljne fizičke aktivnosti, a i činjenica je da se metabolizam poslije 30. godine na svakih pet godina usporava za pet procenata.

- Opća je preporuka: Umjerena, raznovrsna prehrana koja će podmiriti sve potrebe organizma u pogledu hranjivih materija, vitamina i minerala.

Za zdrav početak dana:

• kruh od integralnog, raževog ili zobenog brašna,

• blagi sirni namaz, kuhano jaje, šolja čaja,

• pura sa mladim sirom,

• pita od heljde sa sirom i zeljem, kiselo mlijeko,

• pogača od integralnog brašna sa dodatkom sjemenki bundeve, suncokreta, susama, kefir,

• mješavina pahuljica sa sjemenkama susama, samljevenim lanenim sjemenom, orašastim plodovima, malo suhog voća sa jogurtom ili kefirom,

• dvopek, kašičica putera sa džemom ili medom sa dodatim cimetom, šolja čaja...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.