SAVJETI

Jabuka ujutro, banana u podne

Toplo mlijeko uveče djeluje umirujuće i brine se za bolji san

Jedite ga isključivo preko dana. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

26.4.2019

Za mnoge namirnice jako je važno u koje ih doba dana jedemo, odnosno nekad su dobre, a nekad loše za naše tijelo. I neko voće treba uzimati u određeno vrijeme u toku dana kako bi se konzumiranje najbolje odrazilo na zdravlje. Ali nije riječ samo o voću. Evo nekih primjera:

 Banane

Najbolje ih je jesti oko podne, jer tako jačaju imunitet i čiste kožu. Ne preporučuje se jesti ih uveče, jer tada podstiču pojačano stvaranje sluzi i mogu otežati varenje.

 Jabuke

Jabuke sadrže pektin koji snižava šećer u krvi i holesterol – ako ih jedete ujutru za doručak. Dakle, uveče ih bolje izbegavajte, jer pektin se noću teško vari.

 Krompir

Jedite ga isključivo preko dana, jer je prepun minerala, te snižava holesterol. Pošto je jako kaloričan, najbolje ga je izbjegavati uveče – da se ne ugojite.

 Mlijeko

Toplo mlijeko uveče djeluje umirujuće i brine se za bolji san – dakle, priuštite sebi jednu šolju prije spavanja. Ali, ujutru je bolje izbjegavati ga – otežava varenje ako tokom dana dugo sjedite.

Naranče

Preko dana su dozvoljene, čak su i poželjne. Tada podstiču varenje.

Loša vijest: ne preporučuje se sok svježe cijeđene naranče za doručak, jer jako iritira želudac. 

< Orašasti plodovi

Ako oko podne jedete orašaste plodove, oni smanjuju pritisak. Uveče se ne preporučuju – jako su kalorični.

 Tamna čokolada

Za doručak je dozvoljena. Sadrži antioksidanse koji usporavaju starenje i štite od srčanih bolesti. Ako se ne želite udebljti, nemojte je jesti kao međuobrok. 

 Smokve

Ujutru jačaju imunitet i podstiču probavu. Uveče ih nemojte jesti, nadimaju.

 Sir

Sir je najbolje jesti ujutru, jer u manjim količinama podstiče mršavljenje i sprečava nadutost. Ali, nikako se ne preporučuje u večernjim satima. Sir je tada teško svarljiv pa može izazvati probleme sa želucem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.