PREPORUKE

Dodaci hrani koje morate imati

Osim davanja boljeg okusa hrani oni čuvaju naše zdravlje, pa bi im trebalo posvetiti više pažnje u prehrani, tvrde naučnici

Začini. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

24.4.2019

Začini su blagotvorni za organizam na više načina, jer osim davanja boljeg okusa hrani, čuvaju i naše zdravlje. Ali, to se ne odnosi na neke mješavine začina u kesicama, jer se u njih miješaju i razni neželjeni dodaci. Zato je svaki začin bolje koristiti sam. 

 Štetne bakterije

Cimet - ima specifičan okus, ali i miris, koji uvijek daje poseban okus svakoj slastici. Osim toga, može biti odlična zamjena za šećer u napicima, a regulira i nivo šećera u krvi.

Čili - izuzetno je zdrav, a s obzirom na to da kapsaicin ne uzrokuje čir već ga sprečava uništavanjem štetnih baterija, koristite ga u prehrani onoliko koliko ga možete podnijeti.

Kumin ili kim - kroz historiju je korišten kao začin i lijek, a brzo pomaže u gubljenju kilograma. Istraživanje provedeno u Iranu pokazalo je da samo kašičica kima dnevno pomaže u mršavljenju te smanjuje obim masnog tkiva i nivo holesterola.

Đumbir - umjesto svježeg, koji rendate i cijedite u čaj kako biste ojačali imunitet, probajte koristiti suhi, odnosno mljeveni, jer takav ima još intenzivniji okus. Đumbir smiruje želudac, bogat je antioksidantima i odličan je u borbi protiv upalnih procesa u organizmu.

Jela i napici

Muškatni oraščić - ovaj začin u hladnim danima često se koristi u raznim napicima ili jelima, ali i u pekarskim proizvodima. Uzmite samo količinu koja vam je potrebna, a ostatak čuvajte u jednom komadu.

Origano - dobro ga je ljeti imati na prozoru jer njegov aromatičan miris odbija insekte. Možete ga koristiti u gotovo svim jelima, od sosa za tjesteninu do pizze.

Maslinovo ulje i balzamično sirće

Maslinovo ulje - bogato je zdravim mastima i odlična je zamjena za maslac i ostale nezdrave masnoće. S malo bijelog luka i starog hljeba, za samo nekoliko minuta možete dobiti ukusno predjelo za iznenadne goste.

Balzamično sirće - za naše standarde ovo je dosta skupa namirnica, ali vrijedi ga probati. Čuvajte ga za specijalne prilike i koristite u manjim količinama, jer samo kapljica ovog sirćeta okus jela podiže na novi nivo. Prelijte ga preko svježeg voća ili koristite kao bazu za sos uz ribu ili meso.

Senf u više kombnacija


Obavezno uvijek u kuhinji imajte i senf. Može dugo stajati, nije lako kvarljiv, može poslužiti kao podloga za sos, uz malo temeljca. Ipak, najviše se koristi uz sendviče, viršle ili kobasice. Može se kupiti u više okusa i kombinacija.

Paradajz pire

Cijeli, u kockicama, kao pire, u tetrapaku, tubi ili konzervi - paradajz je odličan odgovor na pitanje: “Šta ćemo za večeru”. Supe, čorbe, tople ili hladne, sosevi - sve su to kombinacije u kojima je paradajz nezamjenjiv sastojak.

Pripremite temeljce

Pileći, povrtni, goveđi - temeljce biste definitivno uvijek trebali imati pri ruci, posebno ako ste zaposleni i nemate puno vremena za kuhanje. Poslužit će vam za brze i jednostavne supe, čorbice, soseve ili da u njima skuhate rižu i za manje od pola sata dobijete gotov obrok.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.