PREPORUKE

Jedi polako, dobro sažvaći, uživaj u hrani

Slow food umjesto fast food – ili spora hrana umjesto brze hrane – to je novi trend u svijetu

Napravite od običnog obroka gastronomski užitak. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

24.4.2019

Jedan od problema u svakodnevnom životu jeste to što mnogi od nas žive brzo, rade brzo, misle brzo, bez vremena za bilo šta sporo i postepeno. Vremena nam polako ponestaje i za osnovne radnje kao što je način na koji pristupamo jelu i objedu pa žvaćemo brzo, gutamo hranu bez mnogo razmišljanja. Na ovaj način živimo stresan, nezdrav život. 

Čim usporite u jelu, pravite prvi bitan korak ka zdravijem životu. Umjesto punu kašiku hrane uzmite manju količinu i žvaćite, grickajte, uživajte u ukusima i osjećaju na nepcu. 

Zdravija alternativa

U svijetu svuda niču „slow food” restorani u kojima se gostima, naročito zaposlenim, nude kuhana, nutritivno zdravija jela kao alternativa „fast food-u”.

Ovaj pokret je nastao prije dvadesetak godina u Italiji kao neka vrsta inata u odnosu na tada modernu – brzu hranu. Sve što brza hrana jeste, to spora hrana nije.

Bez obzira na to da li želite usvojiti zdrav način života, postoje neki razlozi koje treba uzeti u obzir kada usporite za stolom.

Postoji veliki broj studija koje potvrđuju da se samo, ukoliko se jede polako, konzumira manje kalorija. To je dovoljno da izgubite dvanaest kilograma godišnje bez ikakve druge promjene (npr. biranjem drugih namirnica).

Posljedica je to činjenice što je našem mozgu potrebno dvadesetak minuta (od momenta uzimanja hrane) da shvati da smo siti. Ako jedemo brzo, možemo pretjerati preko osećaja sitosti.

Ako polako jedemo, imamo vremena da shvatimo da smo siti i zaustavimo se na vrijeme. Ako usporite i izaberete zdrav obrok, učinit ćete sebi dvostruku korist.

Napravite od običnog obroka gastronomski užitak, a ne nešto što treba što prije „usisati” i preći na nešto drugo. Teško je uživati u hrani ako jedete prebrzo. Ako polako jedete ukusnu, a ne toliko zdravu hranu (deserte, prženu hranu, picu...), možete osjetiti istu količinu odličnog ukusa, ali sa manjom količinom te iste hrane u stomaku.

 Prednost sporosti

Ako jedete sporije, bolje ćete sažvakati hranu, što dovodi do boljeg varenja. Varenje počinje već u ustima, pljuvačka sadrži enzime koji počinju razgrađivati hranu.

Kada jedete polako i svjesno razmišljate o tome, trenirate mozak da obrati pažnju na to šta i kako jedete. Dok jedete razmišljajte o obroku, a ne o tome šta treba sljedeće uraditi. Ova vrsta posvećenosti obroku dovodi do manje stresnih situacija i dugoročne sreće.

Pobunite se protiv brze hrane koja je posljedica brzog načina života. Stres i haos koji iz nje nastaju čine nas nezdravim i nesretnim. Život je vrijedan življenja, a ne jurcanja na sve strane.

Brzo, srednje, sporo

- Brzo jedenje je ukoliko za minutu pojedete 90 ili više grama hrane. Zalogaji su veliki, hrana se kraće žvaće.

- Jedenje srednjom brzinom je ukoliko za minutu pojedete 70 grama hrane.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.