ZDRAVLJE Vi pitate, ljekar odgovara

Zašto je koža lica crvena

Crvenilo kože lica ili erythema facie ukazuje na čitav niz poremećaja u organizmu

Piše: Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić
25.04.2019 07:13

Foto: Ilustracija

Imam veliki problem s listanjem noktiju na rukama. Jednostavno, to izgleda kao da mi se polovina nokta od vrha prema korijenu podigne i razdvoji u dva sloja. Postoji li neki lijek za to? 

Bez detaljnog dermatološkog pregleda i odgovarajućih laboratorijskih pretraga, koje uključuju bakteriološku i mikrološku analizu nokta, kao i pretrage krvi, nažalost, ne mogu Vam dati adekvatan savjet.

Možete li mi napisati nešto više o erythema faciei i ima li pomoći kod te bolesti? 

Crvenilo kože lica ili erythema facie ukazuje na čitav niz poremećaja u organizmu koji mogu imati za posljedicu crvenilo kože lica. Dijagnoza erythema faciei sama po sebi ne govori ništa, već samo opisuje stanje kože lica. Morate se javiti dermatologu jer se crvenilo lica može javiti i kod veoma ozbiljnih oboljenja (ne želim Vas plašiti), kao što je eritematodes, ili kod sasvim benignih stanja kao što je neurovegetativni disbalans, ali i kod benignih, ali hroničnih oboljenja kao što su rozaceja, seboroični dermatitis, itd.

  • Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić
    Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić Foto: (Arhiv)

Imam 32 godine i problem s nečistom kožom leđa i dekoltea. S licem je sve uredu. Šta da radim?

Pojam nečista koža je termin koji upotrebljavaju medicinski laici. Dermatolog će tačno utvrditi šta se dešava u Vašoj koži pa ste Vi upotrijebili termin „nečista koža“. Morate se javiti dermatologu na pregled da se utvrdi radi li se i o kojoj vrsti oboljenja.

Oglasi

NA VRH