ISTRAŽIVANJA Uzročnik upale

Lijekovi za zube i za mozak

To otkriće i nije naročito dobra vijest jer gingivitis – bolest desni - pogađa blizu trećinu stanovnika naše planete

"Zdravlje u kući"
23.04.2019 19:15

Možda biste trebali posjetiti ljekara

Foto: Ilustracija

Ako prilikom pranja zubi primijetite krv, možda biste trebali posjetiti ljekara. Jer naučnici su vjerovatno pronašli uzročnike Alzheimerove bolesti - bakteriju koja izaziva hroničnu upalu zubnog mesa. To otkriće i nije naročito dobra vijest jer gingivitis – bolest desni - pogađa blizu trećinu stanovnika naše planete. 

Ali je dobro to što ove godine počinju velika istraživanja lijeka koji blokira toksine bakterije Porphyromonas gingivalis, a ona je uzročnik upale. Lijek ne bi pomagao samo kod upale desni nego bi, također, mogao zaustaviti posljedice Alzheimerove bolesti. Štoviše, možda bi se mogla proizvesti i vakcina.

Prema najnovijem istraživanju farmaceutske tvrtke Cortexyme iz San Francisca, u 94 posto promatranih uzoraka moždanog tkiva pacijenata oboljelih od Alzheimera pronađeni su toksični enzimi koje P. Gingivalis koristi kada se hrani ljudskim tkivom.

Cortexyme je već ranije izvijestila da su blokatori enzima prošli početna testiranja na ljudima te da izgleda uzrokuju poboljšanje stanja kod pacijenata s Alzheimerom. 

Tagovi

Zubi Krv Lijek

Komentari

NA VRH