ISTRAŽIVANJA Bol u trbuhu

Probiotici pomažu djeci

Gotovo svako četvrto dijete školske dobi iskusi ponavljajuću bol u trbuhu koja se odnosi na skupinu funkcionalnih gastrointestinalnih poremećaja

"Zdravlje u kući"
21.04.2019 19:12

Ponavljajuća bol u trbuhu predstavlja značajan problem

Foto: Ilustracija

Analiza 19 studija pokazala je da probiotici mogu ublažiti ponavljajuću bol u trbuhu (RAP) kod djece. Ponavljajuća bol u trbuhu predstavlja značajan problem u pedijatrijskoj praksi i povezana je s emocionalnim problemima, izostancima iz škole i hospitalizacijom. 

Gotovo svako četvrto dijete školske dobi iskusi ponavljajuću bol u trbuhu koja se odnosi na skupinu funkcionalnih gastrointestinalnih poremećaja koji imaju nejasnu etiologiju, a koji uključuju funkcionalnu dispepsiju, sindrom iritabilnog crijeva (IBS), abdominalnu migrenu, funkcionalnu bol u trbuhu i sindrom funkcionalne abdominalne boli.

Inače, liječenje ponavljajuće boli u trbuhu kod djece može se svrstati u tri skupine - farmakološko, prehrambeno i psihosocijalno liječenje. Ovo istraživanje je pokazalo da su se tri mjeseca od početka liječenja, djeca koja su uzimala probiotike osjećala značajno bolje, osim smanjenja intenziteta boli, došlo je i do smanjenja frekvencije boli.

Komentari

NA VRH