VAŽNO Ljekovito bilje

Brusnica – prirodni antibiotik

Brusnica je crvena bobica, porijeklom iz Sjeverne Amerike, obiluje različitim zaštitnim materijama, sadrži minerale, vitamine A,B i C, kalij i biljna vlakna

"Zdravlje u kući"

Brusnica smanjuje i rizik od pojave bolesti zuba

Foto: Ilustracija


Sjevernoamerički starosjedioci su još prije 400 godina prepoznali ljekovita svojstva ove izuzetne biljke. U međuvremenu se i veliki broj naučnika bavio istraživanjima brusnice i njenim uticajem na zdravlje pa su zaključili da je ona prirodni antibiotik koji pomaže u prevenciji raznih oboljenja prvenstveno mokraćnog mjehura, bubrega, odnosno kompletnog urinarnog trakta. 

Brusnica smanjuje i rizik od pojave bolesti zuba i zubnog mesa te rizik od nekih karcinoma (posebno dojke, debelog crijeva i prostate), pomaže pri obnovi vida i povećava nivo HDL - dobrog holesterola čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Brusnica takođe smanjuje i nivo šećera u krvi, što izuzetno pogoduje dijabetičarima. Ipak najznačajnija primjena brusnice je kod infekcija urinarnog trakta, jer djeluje na uzročnika infekcije bakteriju E. colli.

Brusnica sadrži zgusnute tanine koji čak u trajanju od deset sati sprečavanju zadržavanje bakterija na stijenkama mokraćnih kanala te time sprečavaju nastajanje infekcija. Tako se smanjuje potreba za uzimanjem antibiotika i drugih hemijskih preparata.(M.D.A.)

Više o temi Brusnica

ISTRAŽIVANJA
Sok od brusnice za dezinfekciju?
NA VRH

Podijeli članak na