SVAKODNEVNICA

Godine ne znače ništa

Nikada nemojte o sebi pričati kao da ste stari

Vrlo je važno da ne zaboraviti sebe. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

20.4.2019

Kako godine prolaze imamo sve više obaveza: kuća, posao, djeca, briga o roditeljima koji su sve stariji… ili, što je najčešće slučaj, sve to u isto vrijeme.  

Ovo su savjeti koji će vas pomladiti, a i osjećat ćete se bolje. Vrlo je važno da ne zaboraviti sebe. Pronađite malo vremena koje ćete posvetiti sebi, tako da se možete opustiti.

Bit ćete sretniji, zadovoljniji, a novi hobi ili malo više sna nego što ste navikli značit će vam mnogo. I ne zaboravite, godine ne znače ništa, mladi ste onoliko koliko se osjećate mladim.

1. Nemojte o sebi govoriti kao da ste starci. Prestanite koristite fraze kao što su "u moje vrijeme", "kad sam bila mlad/a", "kad dođeš u moje godine"… Negativan obrazac mišljenja samo će vas "ukopati" i ubit će vam volju za uživanjem u životu.

2. Njegujte radoznalost. Učite nove stvari, čitajte novine, čitajte knjige, pratite koliko nauka napreduje. Istražujte nove recepte, nove žanrove u književnosti, posvetite se proučavanju neke kulturne epohe koja vam leži…

3. Izbjegavajte negativne ljude. Ako ste okruženi ljudima koji stalno mrače, bit će vam teže da zadržite vedar pogled na svijet. Osim toga, osobe koje imaju tako sumoran pristup životu imaju i kraće telomere, dijelove DNK koji štite hromozome od oštećenja izazvanih starenjem (naučno je dokazano). Dakle, nemojte se prepustiti mračnom raspoloženju i birajte društvo u skladu s tim!

4. Optimizam se vježba. Umjesto brige o ishodu nečega što treba uraditi, razmišljajte o tome što vas čeka kao o sjajnom novom iskustvu. Neka "nisam sigurna da li mogu" zamijeni "uradit ću to". I imajte u vidu da se optimisti brže oporavljaju od bolesti i da žive duže nego pesimisti.

5. Posmatrajte svijet dječijim očima. Znate kako se sasvim mala djeca znaju radovati sitnicama, primjećivati sve oko sebe? Pokušajte raditi isto to. Na putu ka poslu, obratite pažnju na okolinu, sigurno ćete vidjeti nešto što će vam izmamiti osmijeh.

6. "Vježbajte" mozak. Slagalica od 1.000 dijelova, ukrštene riječi ili neka od mozgalica sa interneta odličan su način podsticanja stvaranje novih neuronskih veza, a mozak se tako održava "u formi". Od koristi su i male stvari, kao što je recimo… pranje zuba dok četkicu držite u ruci koja vam nije dominantna.

7. Pravite nešto rukama. Pecite kolače koji zahtijevaju oblikovanje, naučite plesti, heklati, crtati… Toliko je toga što može ispuniti pola sata ili sat u toku dana na način na koji niste navikli. A sve te stvari pomlađuju duh.

8. Viđajte se s prijateljima. Nemojte prijateljstva održavati preko poruka. Ništa ne može zamijeniti kafu s prijateljicom uživo jednom u nedjelju-dvije.

9. Svađajte se manje. Svaki put kad ste na ivici da se posvađate s nekim, prije nego što izgovorite bilo šta, razmislite na sekundu hoće li vam to što vas trenutno nervira biti važno za mjesec dana ili za šest mjeseci. Ako neće… Nije vrijedno rasprave.

10. Grlite one koje volite. Tijelo će vam biti preplavljeno oksitocinom, koji će ublažiti stres, osnažiti bliskost i pozitivno uticati i na mozak.

11. Idite u krevet sat ranije. Bit ćete odmorniji, zdraviji i bolje raspoloženi.

12. Šetajte. I onda - još šetajte! U zdravom tijelu, zdrav duh.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.