VOĆE

Grejp za kosti, kožu, imunitet

Grejpfrut je poznat kao zdrava namirnica koja se preporučuje u svakodnevnoj ishrani

Sadrži veliku količinu vitamina C. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

19.4.2019

Grejpfrut je jedna od najzdravijih voćki iz porodice suptropskih citrusa, prepoznatljiv u svijetu po svom gorko-kiselom ukusu. Proizveden je prvi put na Barbadosu kao hibridna vrsta voća nastala ukrštanjem limuna i naranče. 

Danas se grejp gaji u gotovo svim tropskim i suptropskim krajevima, a izvozi se svuda u svijetu. Postoji više vrsta, a najpoznatije su one sa crvenom, ružičastom i bijelom pulpom. Kao i svi drugi citrusi, i grejp sadrži veliku količinu vitamina C. Međutim, to nije jedina njegova karakteristika.

 1. Za mršavljenje

Grejp sadrži enzime koji sagorijevaju masti, sadrži dosta vode i malo natrija. Kombinacija ovih supstanci efikasna je zaubrzavanje metabolizma. Preporučuje se da svakog dana, prije svakog obroka, pojedete jednu polovinu grejpa, jer će vam to pomoći da smršate.

Vitamini i enzimi u grejpu reguliraju nivo šećera u krvi, zbog čega ćete se osjećati energičnije i nećete osjećati glad između obroka.

2. Za sprečavanje artritisa

Grejpfrut sadrži salicilnu kiselinu koja pomaže u razgradnji neorganskog kalcija koji se nakuplja u hrskavici zglobova, što može dovesti doartritisa.

Ukoliko već patite od artritisa, pokušajte piti sok od grepfruta sa jabukovim sirćetom, kako biste ublažili simptome ove bolesti. Salicilna kiselina, koju sadrži grejp, funkcionira kao moćan antiseptik protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija.

3. Za prevenciju raka

Za crvenu boju grejpfruta zadužen je pigment likopen. Likopen je moćan agens protiv tumora i raka, jer eliminira slobodne radikale koji uzrokuju rak.

U kombinaciji sa vitaminom A i C koje također sadrži grejp, likopen ima još jače djelovanje. Grejp sadrži i antioksidans naringenin. Ovaj antioksidans pokazao se efikasnim u liječenju kancerogenih ćelija prostate.

 4. Za zaštitu srca

Različiti antioksidansi koji se nalaze u grejpu pomažu snižavanju visokog nivoa holesterola i triglicerida u krvi, i na taj način štite jedan od najbitnijih organa u organizmu, srce.

Što je grejpfrut crveniji, to znači da sadrži veću količinu antioksidanasa. Svi koji pate od visokog nivoa holesterola i triglicerida, trebalo bi da u svoju ishranu uključe grejpfrut. Preporučuje se konzumiranje bar jednog grejpa dnevno.

5. Za ljepšu kožu

Da li ste znali da grejpfrut može otkloniti tamne mrlje koje se ponekad javljaju na koljenima i laktovima? To se dešava zahvaljujući vitaminu C, koji smanjuje pretjerano stvaranje pigmenta kože.

Prerežite grejp na pola, stavite malo šećera preko i utrljajte na koljena i laktove ili na neki drugi dio tijela koji želite posvijetliti (izbijeliti). Možete ga nanositi i na lice, ali budite obazrivi ukoliko imate nježnu kožu, jer može doći do iritacije.

6. Za pomlađivanje

Pomlađivanje je još jedna prednost grejpfruta, koja se također duguje vitaminu C. Ovaj vitamin održava kožu perfektnom, čvrstom, glatkom i nježnom, jer stimulira proizvodnju kolagena. Zato je bitno svakog dana jesti grejp.

7. Za zaštitu od prehlada

Konzumiranje svježeg grejpa ili prirodnog soka od grejpa, pomaže kod otklanjanja temperature uzrokovane prehladom. Grejp poboljšava funkciju jetre i jača imuni sistem, tako da nas štiti od prehlada i infekcija.

Osim pomenutih prednosti, grejpfrut je takođe zdrav i efikasan jer:

- Ublažava i sprečava simptome gripe,

- Djeluje kao diuretik,

- Sprečava zatvor,

- Jača ćelije organizma,

- Sprečava anemiju,

- Smanjuje krvni pritisak,

- Smanjuje nivo šećera u krvi pa se preporučuje dijabetičarima,

- Otklanja insomniju (nesanicu),

- Djeluje kao antiseptik,

- Jača desni i sprečava pojavu karijesa.

Grejp se može konzumirati na razne načine. Zbog kiselo-gorkog okusa ne vole ga djeca, mada bi ga baš ona trebala koristiti. Zato mališanima treba napraviti mješavinu od slađeg soka od naranče i soka od grejpa.

Kora grejpa se može skuhati na laganoj vatri za 20 minuta te se taj čaj upotrebljava za liječenje smrzotina jer uspostavlja cirkulaciju krvi do oštećenih tkiva.

Gorke sjemenke, osobito njihov ekstrakt, poznat su prirodni antibiotik i antiseptik koji sprečava razvoj bakterija, virusa i plijesni pa se upotrebljava kao konzervans nekih namirnica.

Pektin grejpa snižava količinu kolesterola u krvi pa bijelu kožicu ispod kore valja konzumirati, a ne odvajati.

Pomaže, ali i odmaže

Grejpfrut je veoma zdravo voće, ali u nekim situacijama više odmaže organizmu nego što mu pomaže. Grejp, naime, usporava i blokira djelovanje enzima CYP314, zaduženog za razgradnju toksina i štetnih materija, a time sprečava izlučivanje otrova iz tijela.

Grejp ili sok od grejpa mogu biti opasni po zdravlje u kombinaciji sa lijekovima jer grejp može pojačati djelovanje lijeka do te mjere da se čini da je bolesnik uzeo prekomjernu dozu lijeka, dok je u drugim slučajevima djelovanjem naringina, tvari koja se nalazi u grejpu, došlo do smanjene apsorpcije lijeka iz krvi.

Profesor Pertti Neuvonen, farmakolog na Sveučilištu u Helsinkiju, dokazao je da konzumacija soka od grejpa i tableta protiv glavobolje može dovesti do ubrzanog rada srca, lijekovi protiv alergija i grejp mogu izazvati smetnje u radu srca.

Uz te, postoji još nekoliko kombinacija na koje bi trebalo obratiti pažnju jer mogu negativno utjecati na čovjeka. Djevojke koje koriste kontracepcijske pilule također moraju biti oprezne jer konzumacija grejpa u većoj količini može oslabiti djelovanje pilula. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.