POMOZITE SEBI

Hranom ublažite PMS

Ovaj sindrom prisutan je svaki mjesec u obliku prolaznih fizičkih i psihičkih smetnji

PMS u neugodnom obliku prolazi čak 70 posto žena u svijetu.. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

18.4.2019

Predmenstrualni sindrom (PMS) pojava je koju u neugodnom obliku prolazi čak 70 posto žena u svijetu. Ovaj sindrom prisutan je svaki mjesec u obliku prolaznih fizičkih i psihičkih smetnji u trajanju do desetak dana prije početka ciklusa. 

Smirite živce 

Ženama koje se svakog mjeseca suočavaju s PMS-om nije lako. Depresivnost, nesanica, promjene raspoloženja, razdražljivost, napadi plača, napete grudi, nadutost u donjem dijelu stomaka - samo su neke od nuspojava izmjene menstrualnog ciklusa kod žena.

A osim naglih promjena raspoloženja, muči ih i žudnja za hranom – jele bi i slatko i slano i kiselo. Upravo zbog naglog povećanja potrebe za hranom, žene se tokom PMS-a često udebljaju. Čudesna tabletica ili napitak za ublažavanje PMS-a ne postoje, ali je tu hrana koja će vam dokazano pomoći. Važno je da namirnice konzumirate u manjim obrocima.

Orašasti plodovi – Tokom PMS-a žene su emocionalno osjetljive i sklone naglim promjenama raspoloženja. Kako biste smirile živce, birajte hranu koja će vas umiriti. To su orašasti plodovi bogati magnezijem i omega-3 masne kiseline koje će vam omogućiti potrebno smirenje. Jedite špinat, integralne žitarice, orahe i druge orašaste plodove.

Voće i povrće - Organizam tokom PMS-a i sam traži puno zdravije hrane kako bi se zaštitio od stresnih hormona. Zato svakako unosite u organizam dosta voća i povrća, a posebno se preporučuje ono koje obiluje vodom. Iako je tijelo u tim danima ispunjeno tekućinom, dodatni unos navest će ga na čišćenje.

Budite umjereni

Konkretna hrana za obrok - Kako se ne biste mučili, nemojte sebi uskraćivati

konkretnu ukusnu hranu za kojom žudite. Ne morate pretjerivati, ali za jedan obrok dnevno priuštite sebi dobru, kvalitetnu hranu u kojoj inače uživate. To mogu biti jastog, sir ili teleći odrezak s ukusnom salatom. Ali, budite umjereni.

Sladoled kao utjeha

Organizam tokom PMS-a traži i „hranu za utjehu“. U toj su kategoriji slatkiši i ugljikohidrati. Mnoge žene tokom tih dana žude za čokoladom ili tjesteninom s punomasnim sirom. Nastojte da ne jedete takvu hranu jer ćete, u suprotnom, sebi napraviti medvjeđu uslugu. Nakon brzog zasićenja samo ćete se još lošije osjećati. Kada vas uhvati želja za hranom za utjehu, jedite sladoled. On će vas zadovoljiti, a neće ostaviti loše posljedice. 

Dosta vlakana

Jedna od neugodnijih popratnih pojava tokom PMS-a je opstipacija, odnosno zatvor. To izaziva nadutost i može biti bolno. Kako se ne biste mučili za opstipacijom, birajte hranu bogatu vlaknima poput smeđe riže, mahunarki i drugog vlaknastog povrća. Osim što ćete pomoći crijevima, organizam ćete napuniti i potrebnom energijom. 

Losos

Osim što je kvalitetan izvor proteina, losos sadrži omega-3 kiseline koje dokazano ublažavaju menstrualne grčeve i stabiliziraju hormonske poremećaje. Jedno istraživanje je pokazalo da je olakšanje nakon konzumacije omega-3 u obliku ribljeg ulja uporedivo s osjećajem olakšanja nakon uzimanja ibuprofena.

Korisni đumbir

Đumbir potiče kretanje ustajale energije i grije organizam, preporučuje se uzimati ga kao dodatak jelima ili u obliku čaja. Zahvaljujući svojim aktivnim tvarima gingerolima koje imaju analgetske i sedativne učinke, uspješno pomaže i kod menstrualnih bolova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.