DAROVI PRIRODE

Preslica je čuvar bubrega

Njena stabljika ima ljekovita svojstva zbog kojih se ova biljka ubire ljeti, nakon čega se suši

Poljska preslica djeluje diuretički. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

18.4.2019

Preslica (Equisetum arvense) je poznata i pod nazivima: konjski rep, koseterka, njivska preslica, poljska preslica, rastavić, šutkavac. Vrlo je rasprostranjen korov koji se teško iskorjenjuje. Ubraja se u red papratnjača. 

Raste u močvamom tlu, na pjeskovitim livadama i poljima, te duž željezničkih nasipa. Ima trajnu podzemnu stabljiku crne boje i poput niti rasprostranjenu u dubinu i širinu. Jako je otporna. Stabljika je uspravna s tankim i brojnim listovima u pršljenu radi čega se naziva i "konjskim repom".

Prilikom branja potrebno je biti oprezan jer postoji više vrsta preslice od kojih su neke i otrovne. Otrovne preslice (kao što je močvarna preslica) obično na svojim zelenim izdancima nose male smeđe klasiće pa takve biljke treba izbjegavati.

Zelena stabljika poljske preslice koristi se u liječenju bubrežnih bolesti te upala mokraćnih puteva, a djeluje i kao preventivna mjera protiv bubrežnih kamenaca.

Dobrobiti poljske preslice

Poljska preslica djeluje diuretički, odnosno izbacuje višak tekućine iz tijela, zbog čega pomaže uklanjanju nakupljenih bakterija u mokraćovodu i mjehuru. Zbog obilja flavonoida, jakih antioksidansa, preslica djeluje i protuupalno, čime smanjuje mogućnost množenja bakterija i njihovo širenje unutar urinarnog sustava, te širenje upale na bubrege.

Zbog visokog udjela minerala (čak 15 do 20 procenata), a najviše silicijeve kiseline, poljska preslica jača kosti, kožu, kosu i nokte pa se posebno preporučuje osobama koje pate od artritisa, osteoporoze ili oštećenja i disfunkcije vezivnog tkiva i hrskavice.

Uz to, poljska preslica sadrži i sitosterol, organski spoj za koji se smatra da pomaže kod benignog povećanja prostate te u snižavanju kolesterola u krvi.

Kao i sve druge zelene biljke, i poljska preslica obiluje vitaminom C, jednim od najvažnijih sastojaka u podizanju imuniteta te sprečavanju sezonskih bolesti.

Čaj od poljske preslice

Čaj pripremite tako da u mlaku vodu stavite jednu manju kašičicu svježe ili osušene poljske preslice. Stavite vodu na vatru, a kada zavrije kuhajte jednu minutu. Nakon toga sklonite čaj s vatre i ostavite da odstoji nekoliko minuta, a potom procijedite.

Čaj pijuckajte umjereno tokom dana, nezaslađenog i bez drugih dodataka. Nemojte piti više od 3 šalice čaja dnevno i nemojte ga piti na prazan želudac.

 Nuspojave poljske preslice

Zbog jakog diuretičkog djelovanja nije dobro koristiti poljsku preslicu kod akutne upale mjehura i bubrega, jer može iscrpiti već umorne organe. Ako konzumirate poljsku preslicu u bilo kojem obliku, važno je piti mnogo tekućine, odnosno puno više nego uobičajeno, kako ne biste dehidrirali.

Osobe koje imaju srčane ili bubrežne bolesti, dijabetičari, trudnice, alkoholičari te osobe na lijekovima trebaju se obavezno posavjetovati s liječnikom prije korištenja poljske preslice u medicinske svrhe.

Dugoročni ili prevelik unos proizvoda od poljske preslice može smanjiti količinu B vitamina u organizmu pa se preporučuje nadoknaditi ga prehranom. Manjak B vitamina (u medicini znan kao tijaminaza) očituje se u mučnini, vrtoglavici i nesvjestici.

Nuspojave korištenja poljske preslice vrlo su rijetke, ali ako ste u nekoj od navedenih osjetljivih skupina ili osjetite bilo kakve neugodnosti, izbjegavajte koristiti ovu biljku.

Hemijski sastav

Preslica sadrži i do 12 procenata kremne kiseline, što zavisi od zemljišta na kojem uspijeva i od starosti biljke. Starija biljka sadrži više ove kiseline, ali obliku koji se teže otapa u vodi.

Sadrži također saponin ekvizetonin - do 5 procenata - što je posebno važno, jer se smatra da djeluje kao diuretik. Navodno sadrži alkaloide: nikotin, trimetoksipiridin i dimetilsulfon i flavonide (ekvizeterin, izokvercitrin), te organske kiseline (jabučnu, askorbinsku, oksalnu), smole, tanine, pektin, neke gorke materije, karotenoide i dosta neorganskih soli: kalcij karbonata, kalij sulfata, kalij hlorida, magnezija, željeza i mangana.

Upotreba preslice

Za lijek se skuplja cijela biljka. Mnogostruka ljekovitost preslice bila je poznata još u starom vijeku. Jedno je od najboljih sredstava za liječenje bolesti pluća, posebno kod plućnih krvarenja i tuberkuloze pluća.

Preslica je korisna u liječenju svih oblika malokrvnosti, jer pospješuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Nenadoknadivo je sredstvo u liječenju čira na želucu, fistula na debelom crijevu i drugih oblika čireva, zatim u liječenju bolesti mokraćnih organa.

Mladi listovi preslice se mogu koristiti u ishrani kao dodatak salatama.

 Primjena u narodnoj medicini

Poljska preslica se više primjenjuje u narodnoj nego u oficielnoj medicini i pored toga što je u velikom broju svjetskih farmakopeja navedena kao oficijelna ljekovita biljka.

Zbog adstringentnog djelovanja upotrebljava za liječenje otvorenih rana kod kojih je teško zaustaviti krvarenje. Narodni ljekari i travaru preporučuju da se preslica izgnječi i stavi direktno na ranu. Ako nije moguće naći svježu, rana se može posuti izmrvljenom suhom preslicom.

Česta je upotreba preslice kod problema sa urinarnim traktom te se koristi i u čajnim mješavinama za liječenje urinarne infekcije. Zavisno od potreba, čaj od preslice se može pripremiti na nekoliko različitih način

Ljekovito djelovanje

- Poljska preslica djeluje diuretički - izbacuje višak tekućine iz tijela.

- Zahvaljujući obilj flavonoida preslica djeluje i protuupalno.

- Zbog visokog sadržaja minerala poljska jača kosti, kožu, kosu i nokte.

- Posebno preporučuje osobama koje pate od artritisa i osteoporoze.

- Trebaju je koristiti i osobe koje pate od oštećenja i disfunkcije vezivnog tkiva i hrskavice.

- Preslica pomaže kod benignog povećanja prostate kao i u snižavanju holesterola u krvi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.