OPREZ Maligne bolesti

6 simptoma - poziv na akciju

Dugo prisutne simptome ne treba prepuštati spontanom nestanku, već obavezno treba otići pregled, ističu stručnjaci, navodeći najčešće koji mogu ukazivati na maligna oboljenja

"Zdravlje u kući"
18.04.2019 10:23

Obavezno treba otići na pregled

Foto: Ilustracija

Iako se maligna oboljenja javljaju tiho i prikriveno, postoje određeni simptomi koji ukazuju na neobično dešavanje u organizmu kao upozorenje na bolest. Dugo prisutne simptome ne treba prepuštati spontanom nestanku, već obavezno treba otići na pregled, ističu stručnjaci, navodeći najčešće. 

* Povišena temperatura u kontinuitetu može da bude simptom limfoma ili leukemije. Ako je konstantna, nikako je ne treba ignorirati.

* Mršavljenje bez dijete ili vježbi, uz uobičajene životne navike, može biti posljedica ozbiljnih dešavanja u organizmu. Neopravdani gubitak tjelesne težine može ukazivati na nekoliko vrsta karcinoma, među kojima i na karcinom pankreasa i želuca.

* Kašalj i promuklost obično ukazuju na alergijska dešavanja. Međutim, uporni kašalj i promuklost koja ne prestaje mogu ukazati i na karcinom pluća ili grla.

* Bolovi koji ne jenjavaju, također, mogu biti znak malignih promjena. Česte glavobolje, primjera radi, mogu da ukažu na karcinom mozga, a bolovi u leđima na karcinom debelog crijeva i jajnika.

* Čvorići ispod kože na pojedinim dijelovima tijela trebaju pobuditi posebnu pažnju. Naročito treba biti oprezan ukoliko se napipavaju u predjelu grudi, testisa ili blizu limfnih čvorova. Ne treba strepiti jedino ako se jave na rukama i nogama, jer se najčešće radi o bezopasnim lojnim cistama.

* Neobična krvarenja su jedan od mnogih znakova pojave karcinoma. Iskašljavanje krvi može biti posljedica prisustva karcinoma pluća, krv u stolici može upućivati na karcinom debelog crijeva, u urinu na zloćudni tumor bešike. Stalno vaginalno krvarenje može se javiti zbog karcinoma grlića materice, a krv iz bradavica kao posljedica karcinoma dojke.

Komentari

NA VRH