PREPORUKE

Proteini za početak dana

Doručak bogat proteinima će zadovoljiti vaš apetit i pomoći vam da dan započnete zdravo

Vrlo brzo i jednostavno možete pripremiti izdrav doručak. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

16.4.2019

Jedno zanimljivo istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu International Journal of Obesity pokazalo je da osobe koje jedu doručak bogat proteinima u prosjeku konzumiraju 26 posto kalorija manje za ručak. 

Naime, proteini smanjuju nivo grelina, hormona gladi, a pojačavaju rad hormona peptide YY koji vašem mozgu šalje signal da ste siti.

Dnevna preporuka za žene starije od 19 godina je unijeti 46 grama proteina, a za muškarce 56 grama.

Zobena kaša

Zobena kaša je jedna od ideja za visoko proteinski doručak. Može se pripremati s vodom, ali i mlijekom. U nju možete dodati orašaste plodove koji će također pridonijeti osjećaju sitosti do ručka.

Skuhajte 3/4 šolje zobenih pahuljica s četvrt šolje obranog mlijeka. Dodajte jednu naribanu jabuku i četvrt šolje nasjeckanih oraha. Pospite cimetom i dodajte kašiku meda. Ako se odlučite za doručak spremljen prema ovom receptu, u organizam ćete unijeti 24 grama proteina.

Doručak s jogurtom

Vrlo brzo i jednostavno možete pripremiti i zdrav doručak s jogurtom. Šolja jogurta sadrži 12 grama proteina i kalcij koji je važan za zdrave kosti. U njega možete dodati smrznuto bobičasto voće kojim ćete ga zasladiti, dobro se slaže sa žitaricama, orašastim plodovima i medom.

Jogurt je odličan obrok i za užinu nakon treninga, ali važno je pripaziti na omjer proteina i ugljikohidrata.

 A nešto „konkretnije“

Ako ipak želite nešto konkretnije, možete pripremiti palačinke. Trebat će vam dva jaja, 3/4 šolje grčkog jogurta, pola kašike meda, pola kašičice ekstrakta vanilije, pola šolje brašna, kašičica sode bikarbone, malo soli i cimeta te šolja smrznutih borovnica.

Sve sastojke pomiješajte i napravite smjesu za palačinke. Borovnice ubacite na samom kraju da ostanu u komadu. Palačinke pecite dok ne požute, otprilike tri minute sa svake strane. Servirajte preliveno medom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.