ZDRAVLJE

Izbacite višak vode iz organizma

Ako su stopala natečena, ruke i noge teške i bolne, često je riječ o nakupljanju vode, a možete sebi pomoći kako biste se riješili ove neugodne pojave

"Zdravlje u kući"

17.4.2019

Nakupljanje vode ili periferni edem je stanje nagomilavanja međustanične tekućine, a za mnoge žene to može biti bolno i neugodno. Do nakupljanja vode dolazi najčešće kad je vani vruće. Stopala nateknu, a ruke i noge postanu teške nakon što voda izađe iz limfnog sistema i nakupi se u okolnom tkivu.  

Bol u mišićima

Najviše su pogođene noge koje postaju deblje i teže. I ruke, prsti, pa čak i lice i stomak mogu biti pogođeni. Vrlo jednostavno se može utvrditi je li riječ o perifernom edemu, samo pritisnite otečeno područje prstima i držite nekoliko sekundi. Ako nastane vidljivo udubljenje koje se polako vraća u prvotno stanje, riječ je o edemu.

Nekoliko je načina pomoću kojih se možete riješiti ove neugodne pojave, a među njima je unošenje hrane bogate kalijem Kalij regulira količinu vode u našem organizmu. Kad imamo premalo kalija u tijelu, dolazi do nakupljanja vode. So, alkohol ili unošenje premalo vode mogu biti uzrok.

Zbog toga se savjetuje da konzumirate više suhog voća, banane, lubenice i dinje, krompir, kvinoju i avokado, jer sadrže dosta kalija. Ali, budite oprezni, jer prevelike količine kalija mogu dovesti do boli u mišićima i nepravilnih otkucaja srca ako imate problema s bubrezima.

Osim što je ukusno, jabukovo sirće potiče izmjenu tvari u organizmu te pomaže kod nakupljanja vode. Smanjuje upalne procese i bogato je kalijem pa smanjuje bolove u rukama i nogama.

Sjedenje i kretanje

Ako želite izbjeći nakupljanje vode u tijelu, trebate piti dosta - vode. Tijelo reagira nakupljanjem vode onda kada osjeti da je nema dovoljno. Zato, ako imate nateknute noge, pazite da unesete dovoljno tečnosti. Dva do tri litra dnevno trebala bi biti dovoljna.

Nateknute noge najbolje je podići u zrak, tako ćete se najbolje riješiti nakupljene tečnosti. Preporučuje se i tuširanje hladnom vodom. Veoma je važno i dosta se kretati. Nateknute i umorne noge posljedica su dugotrajnog sjedenja, a bavljenje sportom i kretanje idealno su rješenje tog problema.

Više voća i povrća

Neke vrste povrća imaju prirodno diuretičko djelovanje, kao što su šparoge, cvekla, peršun, luk i mahunarke. Neke vrste voća, poput lubenice, sastoje se od velikog dijela vode. Maslačak i đumbir poznati su po tome da oslobađaju višak vode iz tijela. Počnite svakodnevno koristiti biljne začine koji će pomoći vašem tijelu da se oslobodi viška vode.

Pretjeran unos soli potiče tijelo na zadržavanje vode. Zato budite pažljiviji kod unošenja soli i izbjegavajte prerađenu hranu koja je puna soli. Izbjegavajte i slane grickalice jer ćete se idućih nekoliko dana osjećati naduto.

Prirodni diuretici

Diuretici pomažu u izbacivanju vode i toksina iz organizma putem urinarnog trakta. Neke namirnice možemo koristiti u ovu svrhu. Neki od prirodnih diuretika: 

- velike količine zelenog čaja

- čaša soka od brusnice

- čaj od maslačka koji je bogat kalijem i djeluje moćno

- sjemenke anisa koje hlade

- namirnice bogate vodom poput lubenice i krastavca također su pune sumpora i silikona koji stimuliraju rad bubrega

- zelena salata potiče metabolizam i izbacivanje toksina

- paradajz je bogat vitaminima A i C a pospješuju i izbacivanje toksina kroz bubrege

- vodica kokosa također hladi tijelo i održava ravnotežu elektrolita

Ž2 = Diuretičke trave


Diuretičke trave imaju antioksidativan, antiviralni i antiseptički učinak.

- Uvin čaj djeluje na izlučivanje mokraće, na čišćenje i dezinfekciju mokraćnih kanala. Obično se koristi u kombinaciji s drugim ljekovitim biljkama, kao što je list breze ili korijen sladića, jer sadrži mnogo taninske kiseline koja nekima može teško pasti na želudac

- Smreka stimulira bubrege

- Peršun ubrzava uklanjanje toksina

- Biljka babin zub također pomaže urinarnom traktu i funkcijama bubrega


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.