RODITELJSTVO

Ne dozvolite školi da slomi dijete

Prije škole djecu ne treba ničim opterećivati!

Prije škole djecu ne treba ničim opterećivati. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

15.4.2019

Popularni ruski psiholog Mihail Lebkovski poručuje roditeljima kako odabrati školu, treba li raspravljati s učiteljima i u kom trenutku dijete stvarno treba ostaviti na miru.

 Prvi savjet

Prije škole djecu ne treba ničim opterećivati. Nikakav šah, strani jezici i drugi sistemi i načini intelektualnog razvoja. Do 6-7 godina mozak djeteta fiziološki nije spreman primati veliki obim informacija. Vi ćete izgubiti novac, a dijete – djetinjstvo.

 Drugi savjet

Nemojte za prvačića tražiti „jaku školu“. U nižim razredima za dijete je najvažnije da postigne psihološki komfor. Zato odaberite normalnu školu, blizu kuće.

Dijete neće trošiti vrijeme i snagu na odlazak i povratak i lakše će mu biti da gradi odnose sa drugarima iz odjeljenja ako žive u komšiluku.

 Treći savjet

Prva učiteljica ne treba biti „stroga“ nego dobra. Potrebna vam je adekvatna učiteljica koja voli djecu i radi u školi jer voli taj posao. Zato otiđite u proljeće u obližnju školu i raspitajte se kod roditelja četvrtaka.

Četvrti savjet

Škola je odgovornost vašeg djeteta a ne vaša. Možete uzeti odmor prve dvije nedjelje na početku prvog razreda, a onda se dogovorite s djetetom: „Mene tvoja škola ne uznemirava, a ja neću uznemiravati tebe.“

 Peti savjet

Prestanite zapitkivati šta je bilo na svakom času i pretjerano reagirati na ocjene. Nek tema škole postane tabu. Ako dijete želi razgovarati o školi, razgovarajte; ako ne želi – ne treba mu klještima izvlačiti riječi iz usta.

 Šesti savjet

Domaći ne treba raditi s djetetom, školsku torbu mu ne treba spremati, da li je nešto zaboravilo, ne treba vi o tome voditi računa. Mislite malo na sebe – to dijete vas treba pripazi u starosti. A ako vi sve radite umjesto njega, to u budućnosti neće biti mali problem.

Sedmi savjet

Naravno da svom djetetu možete pomoći. Principijelno pitanje u tome jeste ko je prvi počeo. To treba da bude dijete. Ono treba pitati: „Mama, ja ovo ne razumijem?“ A ne da vi malo-malo pa prilazite i pitate je li sve u redu. Ako dijete ne pita ništa, znači da je sve u redu.

Osmi savjet

Ako učitelj ne voli vaše dijete, problem se mora rješavati. Probajte prvo razgovarati s učiteljem, zatim s direktorom, ako nema fajde – idite dalje. Možete ga prevesti u drugo odjeljenje pa čak i školu. Ni u kom slučaju dijete ne treba ostavljati u stanju dugog permanentnog stresa.

Deveti savjet

Pubertet je najteži period u životu vašeg djeteta. Počinje između 12. i 14. i traje do 15.-16. godine. To je vrijeme složenih psihičkih i fizičkim izmjena, otuda hormonalni disbalans, psihološki problemi, umor.

Uz to, učesto pravo u to doba djeca polažu prijemne ispite. Dijete može lošije učiti, od odlikaša postati trojkaš. Moj savjet glasi: ako ne želite konflikte i teže probleme, uključujući i pokušaje suicida – ostavite dijete na miru. Vaš zadatak je da to vrijeme prođe što mirnije i što brže da bi se košmar završio.

Deseti savjet

Ne treba dolaziti u otvoren konflikt sa školom – vrlo vjerovatno ćete izgubiti bitku. Kada vas pozovu na razgovor i budu pričali o jakoj školi, složenom programu i potrebi da se pozabavite djetetom – ne suprotstavljajte se. Saglasite se. I nastavite raditi po svome.

Jedanaesti savjet

Nije neophodno specijalno razvijati djetetove talente ako to dijete ne želi. Talenat treba pružati radost, a ne da se iskorišćava. Ne treba se naprezati, tražiti pedagoge ne bi li neko dao odgovor na pitanje „šta čuči u njemu?“ Najćešće ne čuči ništa posebno i u tome nema ništa tragično.

Dvanaesti savjet

Najvažnije je naučiti svoje dijete prihvatati ne očekujući od njega ništa. Nije važno kako uči, volite ga onakvo kakvo jeste i šta god da radi. Da, kad imadne 15, bit će teže nego kad mu je bilo pet. Dijete ne treba da u vama izaziva nekakvo odbijanje. Ali da bi bilo tako, treba prvo da zavolite sebe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.