TRENDOVI Suzdržavanje od obroka

Intervalni post - tajni recept za mršavljenje?

Jedeš normalno, ali s dugim pauzama

"Zdravlje u kući"
15.04.2019 15:23

Intervalni post, odnosno suzdržavanje od obroka tokom određenog razdoblja je novi trend u nutricionizmu. On bi trebao pomoći u topljenju prekomjernih naslaga, na primjer na kukovima.  

Osim toga ova metoda intervalnog posta je uz to i zdrava, a također i efikasnija od drugih dijeta. To su uvriježena mišljenja o prednostima intervalnog posta koja je tim znanstvenika okupljenih oko Ruth Schübel iz njemačkog Centra za istraživanje raka u Heidelbergu sada relativizirao.

Šta je intervalni post

Cilj je da se organizam redovnim suzdržavanjem od obroka privikne živjeti od svojih rezervi. Šećerni i masni metabolizam kod onih koji prakticiraju ovu metodu, ili pak ovu dijetu, trebao bi biti poboljšan, a dugoročnim prakticiranjem mogao bi čak umanjiti rizike od obolijevanja od raka ili dijabetesa.

Osim toga ova metoda je omiljena i zbog smanjenja tjelesne težine. Za razliku od drugih vrsta dijeta, kao na primjer bazna ili iscjeliteljska dijeta, kod intervalnog posta se radi o dugoročnoj nutricionističkoj metodi.

Kako djeluje

Kod intervalnog posta postoje različite metode. Jedna od njih je forma - 8:16. Osam sati dnevno se može jesti, ali ostalih 16 - gladovanje! Druga forma je 5:2. Naime, pet dana u sedmici hranite se normalno, a onda dva dana drastično smanjujete unos kalorija na oko 500 po danu.

Takozvani dinner-cancelling propisuje da se dva do tri dana treba suzdržavati od večere. Tako se radi pauza 14 sati, do doručka kojeg se u tom slučaju ne morate odreći!

 Šta je bio cilj studije

Tim znanstvenika okupljen oko Ruth Schübel je u tri grupe podijelio 150 pretilih osoba. Jedna grupa se hranila po principu 5:2, druga grupa je smanjila kalorije na konvencionalan način, a kontrolna grupa se hranila kao i obično.

- Cilj studije je bio da se različiti načini prehrane, kao na primjer intervalni post po principu 5:2, usporede s konvencionalnom dijetom. I onda da se vidi kakve se promjene događaju u metabolizmu i tjelesnoj težini, objašnjava Schübel.

 Rezultat je jasan

Ali, je li intervalni post zaista najefektivniji od onog što danas nudi moderno tržište dijeta? Studija je došla do jasnog rezultata. Da, efektivna je kada je u pitanju gubitak tjelesne težine. Ali, intervalni post nije ništa bolji od drugih dijeta.

- Studija je pokazala da su intervalni post i konvencionalna dijeta slični kada je riječ o metabolizmu i mršavljenju, ali da se niti jedna metoda nije pokazala superiornijom u odnosu na drugu", rezimira Schübel.

Pozitivno djelovanje po zdravlje

Pokazalo se da intervalni post pozitivno djeluje na tijelo. Jer, tijelo počinje trošiti kratkoročne energetske rezerve, crpi šećerne rezerve i počinje sistematski razgrađivati masne naslage.

- Mogli bismo zaključiti da intervalni post pozitivno djeluje na metabolizam, kao i na masni metabolizam, kaže Schiübel. - Ali, ove efekte vidimo i kod konvencionalnih dijeta.

Pojedine znanstvene studije u prošlosti su pokazale da se povremenim postom dugoročno umanjuje rizik od obolijevanja od dijabetesa i raka. O tome Rut Schübel nije mogla ništa reći.

Ali: - Svi naši sudionici bili su zdravi, mada smo uočili da se intervalni post pozitivno odrazio na metaboličke profile koji predstavljaju rizike za dobivanje raka ili dijabetesa - kazala je ova znanstvenica.

Komentari

NA VRH