ZANIMLJIVOSTI

Koliko djece maksimalno možete imati

Jedna je studija objavila kako bi žene u prosjeku mogle roditi između 15 i 30 djece

Žene u prosjeku mogu biti trudne 15 puta. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

15.4.2019

Neko je i to izračunao. Naučnici su se pozabavili ovim zanimljivim, ali i pomalo bizarnim pitanjem te došli do potpuno neočekivanih odgovora. 

Naime, kako piše Business Insider, jedna je studija objavila kako bi žene, ako se u obzir uzme prosječna životna dob te vrijeme trudnoće i trajanja oporavka, u prosjeku mogle roditi između 15 i 30 djece.

Konkretno, žene mogu rađati tek otprilike polovicu svoga života, a godišnje mogu roditi jednom. Tako su naučnici izračunali da žene, u prosjeku, mogu biti trudne 15 puta. Naravno, broj djece ovisi o tome koliko ih se rodi iz svake od tih trudnoća.

A za muškarce je taj broj drastično veći. Budući da je kod muškaraca cijela priča nešto manje zahtjevna (i puno kraća nego kod žena), prosječan čovjek u današnje vrijeme bi mogao imati do 200 djece. Naravno, taj broj ovisi o kvaliteti sperme i brojnih drugih faktora.

No, ako ste pomislili da je to neizvedivo, historijske činjenice će vas u tren oka razuvjeriti. Moulay Ismail bio je brutalni marokanski car za kojeg se vjeruje da je imao najmanje 1171 dijete.

Oni ipak nije bio jedini koji je iskoristio svoju moć da vodi ljubav s bilo kojom ženom koju poželi. Naime, Džingis-kan i August Moćni samo su neki od vladara koji su imali stotine djece.

Ginisova knjiga rekorda u jednom je svom izdanju objavila i ime "najplodnije majke ikad". Riječ je o Feodori Vasilijev koja je živjela u Rusiji u 19. stoljeću, a tvrdila je da je rodila nevjerovatnih 69 potomaka iz 27 trudnoća.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.