SAVJETI

Ublažite tegobe tokom trudnoće

Kako se boriti protiv mučnine, grčeva u mišićima, pojačanog znojenja, proširenih vena, žgaravice...

Ilustracija

"Zdravlje u kući"

16.4.2019

Trudnoća je vrijeme radosnog iščekivanja dolaska novog člana porodice, ali se mnoge žene nerado sjećaju i različitih tegoba tokom tih devet mjeseci. To su razni tjelesni simptomi poput mučnine, grčeva u mišićima, pojačanog znojenja, proširenih vena, žgaravice... 

Mirisi i hrana

Mučnine su često prvi znak trudnoće i nisu strogo vezane uz jutro. Mogu se javiti u bilo koje doba dana, a nekada traju i cijeli dan. Ali, dobro je što obično nestaju nakon 12. sedmice, mada se nekad javlja i kasnije. Mučnine se ne smatraju većom komplikacijom u trudnoći, ali ako su praćene čestim povraćanjem koje dovodi do dehidracije, smatraju se ozbiljnijom tegobom.

Kako bi se ublažile mučnine, pokušajte pojesti nekoliko badema, dvopek ili keks. Pravilna prehrana s više manjih obroka može ublažiti problem. Uz to, izbjegavajte mirise i hranu koja vam izaziva mučninu.

U trudnoći se smanjuje respiratorni kapacitet pa se mijenja disanje. Kako maternica raste, dolazi do promjena u ritmu disanja i do skraćivaja uzdisaja i izdisaja. Također, premještanjem srčanog mišića, posebno u drugoj polovini drugog i trećem tromjesečju, mijenja se frekvencija disanja, što opterećuje krvotok.

Grčeve u mišićima često uzrokuje nedostatak kalcija i magnezija. Bolne kontrakcije obično se javljaju u listovima i stopalima, a česte su noću.

Bolja cirkulacija

Zato masirajte zahvaćeni list ili stopala. Kada bol popusti, prošetajte radi bolje cirkulacije. Posavjetujte se s ljekarom o unošenju kalcija, vitamina D i magnezija. Kalcij i magnezij u organizam se mogu unjeti i pravilnom prehranom.

U drugom i trećem tromjesečju, kao posljedica hormonalnih promjena i pojačanog protoka krvi kroz kožu, pojačano je znojenje. Javlja se i nakon malih napora a učestalo je i buđenje usred noći, uz osjećaj navale vrućine. Zato trebate nositi udobnu pamučnu odjeću i piti dovoljno tečnosti.

Neugodna žgaravica


Žgaravica se javlja jer je u trudnoći, zbog hormonalnih promjena, mišićni prsten na ulasku u želudac opušten pa se želučana kiselina vraća u jednjak. Žena osjeća bol u prsima te žarenje u gornjem dijelu prsa i jednjaku.

Najbolje je izbjegavati obilne obroke i veoma začinjenu ili prženu hranu. Pravilna prehrana, s više manjih obroka tokom dana, može znatno ublažiti ili u potpunosti otkloniti problem. Također, ljekar vam može propisati adekvatne lijekove za smanjenje kiseline u želucu.

Infekcije gljivicama

Hormonalne promjene u trudnoći povećavaju mogućnost infekcije gljivicama. Simptomi su gust, bijeli iscjedak intenzivnog mirisa, svrbež, peckanje pri mokrenju. Za terapiju se obratite ljekaru, a uz to, od početka trudnoće prestanite upotrebljavati sapun i koristite samo preparate za intimnu higijenu. Izbjegavajte sintetičko rublje.

Neugodni grčevi

Kako se maternica šiti, žena osjeća grčeve u donjem dijelu trbuha, koji liče na manstrualne. Tu je i pritisak u donjem dijelu trbuha i lagana bol, ali razloga za zabrinutost nema. I proširene vene su jedna od trudničkih poteškoća. Problem može pogoršati dugo stajanje, pa se savjetuje često odmaranje s podignutim nogama, a možete ih podići i jastukom.

Problemi sa snom

Mnoge trudnice imaju probleme sa spavanjem. Mogu se javiti jer je dijete nemirno, često morate mokriti ili vam veliki trbuh ne dozvoljava da se namjestite kako vam odgovara. Kako biste lakše zaspali, topla kupka, čitanje i vježbe opuštanja mogu biti od pomoći. Pokušajte spavati na više jastuka, a ako spavate na boku, stavite jastuk ispod gornjeg bedra, između koljena.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.