DAROVI PRIRODE

Đumbir podmlađuje, štiti srce i brani od raka

Šta o ljekovitim svojstvima ovoga korijena kažu kineska i ajuvedska medicina

Đumbir sadrži supstance koje umanjuju upale. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

11.4.2019

Dok se u tradicionalnoj kineskoj i ajurvedskoj medicini stoljećima koristi, kod nas đumbir nije toliko popularan, ali bi trebao biti zbog toga što ima mnogo zdravstvenih prednosti. Evo nekoliko razloga zašto je đumbir dobar.

1. Umanjuje bol: đumbir sadrži supstance koje umanjuju upale i isključuju supstance koje uzrokuju bol u tijelu. Naravno, ako imate neku hroničnu bol, trebalo bi razgovarati sa liječnikom o nekom dugoročnijem rješenju.

2. Liječi iritiranu kožu: Ukoliko vam jači zimski vjetar stvara probleme na koži, zaliječite je tako što ćete unositi više đumbira. Antiupalna svojstva đumbira mogu umiriti crvenu, iritiranu kožu.

3. Štiti od raka: Iako nijedan sastojak sam po sebi nema moć da zaštiti od opake bolesti, đumbir sadrži mnogo antioksidanata koji zajedno štite tijelo od raka.

4. Pomaže da izgledate mlađe: Vjerovatno ste vidjeli da na mnogim kremama piše da su bogate antioksidantima. Ipostoji dobar razlog za to. Istraživanja pokazuju da antioksidanti pomažu koži u zaštiti od slobodnih radikala (zagađenja i UV zračenja, na primjer), koji inače ubrzavaju starenje i štete koži. Đumbir, odnosno antioksidanti pomažu održati proizvodnja kolagena, što je važno za glatku i elastičnu kožu.

5. Ubrzava varenje: Šolja čaja od đumbira pomoći će da brže ispraznite stomak. Također će umiriti stomak te spriječiti nadutost i gasove.

6. Umanjuje mučninu: Bez obzira na to da li je riječ o mučnini usled mamurluka ili loše podnosite vožnju, recimo, đumbir može pomoći – kao i kod mučnine u trudnoći.

7. Smanjuje loš holesterol: Đumbir smanjuje nivo lošeg holesterola, smanjujući rizik od srčanih bolesti. Nedavno je i studija to potvrdila, pokazujući da oni koji su konzumirali tri grama đumbira (oko pola kašičice) tri puta dnevno imali su niži nivo holesterola.

8. Štiti od kardiovaskularnih bolesti: Đumbir sprečava stvaranje krvnih ugrušaka smanjujući tako rizik od srčanih bolesti i infarkta. Ukoliko već pijete neke od lijekova za razređivanje krvi, trebali biste se posavjetovati sa liječnikom o konzumiranju đumbira.

9. Jača imunitet: Sastojci koji se bore protiv upala u tijelu imaju i antimikrobna i antigljivična ddjelovanja, pomažu u borbi protiv infekcija i jačaju imunitet.

Evo napitka za brži oporavak i jačanje imuniteta: šolja tople vode u koju ćete dodati dvije kašičice rendanog đumbira, sok polovine limuna, pola kašičice meda.

10. Ublažava menstrualne grčeve: Ako se svakog mjeseca grčite od bolova, đumbir je jedan od najboljih prirodnih lijekova za to. Menstrualne bolove i grčeve ublažite čajem od đumbira.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.