ORDINACIJA

Šta je sindrom suhog oka

Pojačano suzenje ili sekrecija sluznice oka prekrivaju prednju površinu rožnice i učestvuju u formiranju tzv. suznog filma

Ilustracija

Piše: Dr. Enesa Begović

12.4.2019

Osjećam bockanje u lijevom oku, uglavnom kada trepćem. Drugih simptoma nemam. Trebam li na pregled, može li to biti nešto ozbiljno? 

Simptom koji imate vrlo je čest. Može ukazivati na sindrom suhog oka od kojeg pati veliki broj ljudi koji rade za računarom ili borave u prostorijama s centralnim grijanjem, klimom, kod profesionalnih vozača i svih koji su izloženi štetnom dejstvu faktora mikrosredine u kojoj borave - prašina, polen, dim...

Probajte s ukapavanjem vještačkih suza četiri do pet puta dnevno. Ukoliko ne osjetite poboljšanje, javite se oftalmologu na pregled. Nekada se nađe nekoliko trepavica koje rastu prema oku pa ih je potrebno ukloniti.


Dr. Enesa Begović. Arhiv

Pojačano suzenje

Oči mi suze, svrbe me i dešava mi se da sada vidim jasno sliku, a već idućeg trenutka sve je zamagljeno. Inače slabije vidim, ali dešava se da mi se u trenutku stvori potpuno jasna slika. Bolje vidim kada gledam napola otvorenim očima nego kada su širom otvorene. Inače, provodim dosta vremena za računarom zbog posla. Šta biste mi savjetovali?

Pojačano suzenje ili sekrecija sluznice oka prekrivaju prednju površinu rožnice i učestvuju u formiranju tzv. suznog filma. Taj novi sloj tečnosti preko rožnice ponaša se kao optičko sočivo koje također ima osobinu prelamanja pa pacijent prolazno ima zamagljen vid. Kada pacijent nekoliko puta trepne, vid se popravi. Kada pacijent „zaškilji“, on na taj način pokušava eliminirati rasute zrake koje čine sliku nejasnom.

Ovaj obrambeni mehanizam javlja se i kod kratkovidih osoba. Uzroci koji dovode do ovakvog stanja mogu biti sindrom suhog oka, alergijska ili upalna stanja spojnice. S obzirom na to da odranije slabije vidite, savjetujem i pregled radi kontrole dioptrije nakon ukapavanja kapi koje će opustiti očne mišiće (tzv. širenje zjenica) i omogućiti objektivno utvrđivanje dioptrije. Adekvatna terapija za prednju površinu oka i adekvatna korekcija refrakcione greške riješit će problem.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.