ORDINACIJA

Kako spriječiti nastanak afti kod djece

Ne postoji lijek koji će izliječiti afte ili ih ukloniti, ali postoje tretmani kojima se djetetu može olakšati period zarastanja

Ako afte traju duže od dvije sedmice i ako dijete svakodnevno odbija hranu, obratite se ljekaru. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

11.4.2019

Afte u ustima kod djece jedna su od najčešćih virusnih pojava u sluznici. Većinom se manifestiraju kao sitne bijele ili žute ranice koje se pojavljuju s unutrašnje strane usana, na sluznici obraza ili na jeziku. Većinom se pojavljuju naglo, mogu biti velike centimetar te izazivati nelagodu i snažnu bol.  

Ublažiti simptome

Većinom traju jednu do dvije sedmice i nestaju bez liječenja, same od sebe. Ne postoji lijek koji će izliječiti afte ili ih ukloniti, ali postoje tretmani kojima se djetetu može olakšati period zarastanja. Ako afte traju duže od dvije sedmice i ako dijete svakodnevno odbija hranu, obratite se ljekaru.

Prije bilo kojeg drugog koraka, djetetu je potrebno ublažiti simptome peckanja i boli uz pomoć preparata koji potiču zarastanje. Preparati za liječenje afti kod djece ne sadrže alkohol, većina ih sadrži hijaluronsku kiselinu koja pospješuje zarastanje.


Prof. dr. Muhamed Ajanović. Arhiv

Iako afte nećete moći u potpunosti spriječiti, jer njihov tačan uzrok nije poznat, postoje mjere koje mogu imati pozitivan učinak. Smanjite u djetetovoj prehrani namirnice koje mogu iziritirati usnu šupljinu, poput ananasa, nara, narandže, limuna.

Oralna higijena

Izbjegavajte mu davati čips, lješnike i pretjerano začinjenu i ljutu hranu. Opomenite dijete kada priča dok jede (može se slučajno ugristi i potaknuti pojavu afti). Upozorite ga, također, na redovnu oralnu higijenu, a osigurajte mu i dovoljno sna i odmora. Također, dajte djetetu jogurt, jer probiotik ima pozitivno djelovanje na afte.

Jačanje imuniteta je najbolja prevencija

Ključ prevencije je u jačanju imuniteta. Pravilnom prehranom, boravkom na svježem zraku i zdravim načinom života možete spriječiti nastanak afti u ustima kod djece. U prehranu uvrstite voće, osim već navedenog. Svakodnevno im dajite multivitaminske dodatke, ali se prije toga posavjetujte s ljekarom.


quote
<p>Smanjite u djetetovoj prehrani namirnice koje mogu iziritirati usnu šupljinu, poput ananasa, nara, narandže, limuna </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.