ZDRAVLJE

Kako pravilno primijeniti terapiju

Ponekad greške mogu poništiti učinak lijekova pa čak i značiti život ili smrt

Držanje očiju otvorenima nakon primjene kapi za oči je pogrešno. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

10.4.2019

Liječenje na pravi način bitno je koliko i prava terapija za neku bolest, a ponekad greške mogu poništiti učinak lijekova, pa čak i značiti život ili smrt.

Okus u ustima

Držanje očiju otvorenima nakon primjene kapi za oči je pogrešno. Unutrašnji ugao očiju treba pritisnuti i tako držati barem dvije minute. Na taj način se sprečava istjecanje kapi niz kapak ili u grlo. Ako se osjeti okus kapi u ustima, to znači da se većina izlila u grlo i smanjilo se djelovanje, što može biti posebno opasno kod uzimanja antibiotika ili lijekova za glaukom.

Čak 70 posto nuspojava takvih kapi moglo bi se spriječiti da se nakon primjene pravilno zatvore oči.

Donji kapci trebaju se povući prema dolje tako da otvore kanaliće u koje se stavljaju kapi. To je ispravniji način nego da se aplicira direktno na očnu jabučicu. Oči se nakon kapanja trebaju odmah zatvoriti, Također bi trebalo napraviti pauzu od dvije do tri minute između tretiranja svakog oka.

Bolove u mišićima najbolje ublažavaju gelovi i kreme s efektom grijanja ili hlađenja, ali samo ako se pravilno apliciraju, što podrazumijeva trljanje bolnog područja kružnim pokretima kako bi se potaknula cirkulacija i ubrzala razgradnja lijeka.

Primjena flastera

I najobičniji flasteri mogu se primijeniti pogrešno. To se odnosi na flastere koji u sebi imaju lijek ili sastojak poput nikotina. Ljudi misle da će bolje i brže djelovati ako ga prije lijepljenja zarežu i oslobode sastav, ali se tako samo igraju zdravljem, jer je namjena takvih flastera da postepeno oslobađaju tvari.

Njihovim oštećivanjem pacijent može primiti ili previše ili premalo lijeka.

Apliciranje spreja za nos

Mnogi instinktivno udahnu sadržaj u sebe čim sprej apliciraju u nos, a tako, zapravo, sve odlazi u grlo i lijek ne djeluje. Umjesto uvlačenja, treba samo normalno disati. Druga greška u tretiranju nosa je zatvaranje suprotne nosnice, jer se tako pomiče septum i blokira prolazak lijeka, koji se treba usmjeriti prema vanjskom zidu nosnice, a ne prema sredini.

Prije aplikacije medicinskog spreja u nos, preporučuje se najprije unijeti onaj na bazi morske vode, jer on pomaže u razrjeđivanju sluzi pa lijek bolje djeluje. Sprejevi i kapi za nos ne smiju se uzimati dugo, najviše od tri do sedam dana bez prekida. Ako se koriste duže, mogu izazvati ovisnost i oštetiti sluznicu.

Sprej za anginu

Ljekari za anginu obično propisuju sprej na bazi glicerina, koji širi krvne sudove i ublažava simptome angine. Mnogi misle da se on smije upotrebljavati samo u hitnim slučajevima, a to nije istina, jer je sprej bezopasan i može se koristiti i preventivno.

Prebrzo udisanje

Prebrzim udahom lijeka on naglo odlazi u grlo, a samo manji dio dopire do pluća. Umjesto toga, treba polako udisati nekoliko sekundi te još deset sekundi zadržati dah da se lijek rasporedi po plućima.

Nakon prvog udaha, treba sačekati tridesetak sekundi prije drugog, dok se doza u inhalatoru ne ustabili. Znak pogrešne primjene inhalatora je dim iz nosa ili usta te osjećaj okusa lijeka u ustima.

 Kapi za uši

Mnogi nakapaju kapi u uši i nastave s aktivnostima, ali tako se kapi samo izliju vani. Zato nakon tretmana jednog uha treba glavu nagnuti na stranu i pustiti da kapljice prođu do ušnih kanala. Izbjegavajte ih kapati prije spavanja, jer će se izliti iz uha prilikom okretanja u snu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.