KORISNO

Navike za bolji život u četrdesetima

Promjenama koje se javljaju u toj dobi pozabavitie se na vrijeme, prije nego što prerastu u problem

Usvajanjem nekoliko jednostavnih navika ostat ćete zdrave, u formi. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

9.4.2019

Žene u četrdesetim godinama većinom se se i dalje osjećaju nepobjedivo, jer su to zaista odlične godine. Ali, tada se počinju javljati i suptilne promjene kojima se najbolje pozabaviti na vrijeme, prije nego što prerastu u problem.  

Gustoća kostiju

Ovo su neke od najčešćih promjena koje se javljaju kod žene u četrdesetima: metabolizam se svakih 10 godina usporava za 2 posto; gubi se i do 3 kg mišićne mase u odnosu na 10 godina ranije; gustoća kostiju opada za oko jedan posto godišnje od sredine tridesetih; libido se počinje smanjivati zbog visokog nivoa stresa, veći je rizik od nastanka depresije.

Usvajanjem nekoliko jednostavnih navika ne samo da ćete se usprotiviti promjenama koje dolaze, nego ćete duže ostati zdrave, u formi, pune energije i bit ćete ispunjene i zadovoljne životom.

Doručkujte svaki dan - nutricionisti se slažu da je doručak najvažniji obrok kako biste postigle željenu težinu i pokrenule metabolizam i sagorijevanje kalorija. U jednom istraživanju, žene u četrdesetim godinama koje su jele obilan doručak u osam mjeseci smanjile su ukupnu težinu za 21 posto, dok su one koje su bile na dijeti s malim unosom ugljikohidrata te im je doručak bio najmanji obrok, smanjile težinu za svega 4.5 posto.

Više kalorija

Osim toga, grupa žena koje su jele obilan doručak nastavila je s gubitkom težine, iako su ukupno jele više kalorija, dok je grupa žena s niskim unosom ugljikohidrata nakon četiri mjeseca ponovno počela dobivati kilograme.

Konkretan obrok na početku dana potiče metaboličke procese koji su ujutro najintenzivniji. Kvalitetan doručak osigurava energiju i smanjuje apetit i želju za hranom koja se javlja kad nivo šećera u krvi padne.

Pokrenite metabolizam

Istraživanja su pokazala da se nakon šest mjeseci treninga snage naš bazalni metabolizam povećava za oko 7 posto, što omogućava sagorijevanje više kalorija, čak i kada sjedite na kauču. Trening snage pomoći će vam i da ojačate kosti, održite ravnotežu te izbjegnete povrede, što je važno kako biste zaštitile svoje kosti. Pokušajte vježbati ili biti aktivne barem 2-3 puta sedmično po 30 minuta.

Više kalcija i vitamina D

Kalcij i vitamin D su esencijalni elementi za jačanje kostiju, a stručnjaci smatraju kako su kod žene u četrdesetim godinama često oba deficitarna. Preporučuje se da žene u četrdesetim godinama unose 1000 mg kalcija te 400 do 800 mg vitamina D dnevno putem namirnica poput neobrađenog mlijeka, ili lososa uz dodatke prehrani. Za optimalno zdravlje neki stručnjaci preporučuju i vrći unos.

Kontrola stresa

Zdravo i mirno srce kuca jače kada udahnete i sporije kad izdahnete. Ali, stres remeti prirodan ritam kucanja srca potičući nezdrave promjene u organizmu poput povećanog krvnog pritiska, manje energije za mozak, slabiji libido i brže odumiranje stanica te starenje.

Kako biste vratile svoje srce u zdraviji ritam, pokušajte s jednostavnom vježbom za opuštanje: udahnite kroz nos u trajanju 4 otkucaja te izdahnite u trajanju 8 otkucaja srca. Ponovite dva puta dnevno ili kad god budete imale priliku.

Napravite preglede 

Navike za zdrav život i manje stresa učinite dijelom svog života, ali nemojte zanemariti ni rutinske preglede za žene u četrdesetim godinama:

- Pregled očiju: svake 2 do 4 godine

- Krvni pritisak: svake 2 godine

- Papa test i kolonoskopija: svake 1 do 3 godine

- Štitna žlijezda: svakih 5 godina

- Pregled madeža: svake godine

- Mamografija: svake 1-2 godine

- Šećer u krvi: svake 3 godine, počevši od 45. godine


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.