ISTRAŽIVANJA Može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih tegoba

Ne ostaj duže na poslu

Prekovremeni sati provedeni na poslu povećavaju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, a veća je i mogućnost pojave demencije u kasnijim godinama zbog slabije funkcije mozga

"Zdravlje u kući"
06.04.2019 10:59

Sredovječne zaposlene osobe imaju i lošiju funkciju mozga

Foto: Ilustracija

Kontinuirani boravak na poslu duže od osam sati može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih tegoba. Prekovremeni sati provedeni na poslu, na prvom mjestu povećavaju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara do 80 posto. 

Okidači ovako ozbiljnih bolesti su duža izloženost stresu, ali i loša ishrana, kao i nedostatak vježbanja zbog ograničenog slobodnog vremena, pokazala su višegodišnja istraživanja naučnika finskog instituta za zdravlje na radu. Zanimljivo je da su oni u istraživanju obuhvatili radnu populaciju iz cijelog svijeta.

- Zaposleni sa takvim radnim vremenom imaju i veći rizik za pojavu demencije u kasnijoj životnoj dobi. Sredovječne zaposlene osobe koje na radnom mjestu provode duže od 55 ili više sati tokom nedjelje, imaju i lošiju funkciju mozga, uključujući i niže rezultate na testovima za mjerenje inteligencije - upozorila je dr. Marijana Virtanen, rukovodilac istraživanja.

Komentari

NA VRH