ISTRAŽIVANJA

Kako starimo, tako rastu i stopala

Učili su nas da kad starimo, staje sve, samo rastu nos i uši. Ali, nije baš tako – u starosti nam trebaju cipele za broj veće nego u mladosti

Žene koje su rađale imaju još jedan razlog za povećanje broja cipela. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

5.4.2019

Čovjek od 50 godina prešao je otprilike 120.000 kilometara. Ukoliko je vodio veoma aktivan život, možda je ovaj broj dostigao i prije nego što je navršio pola stoljeća. 

Do pedesete godine života čovjek izgubi polovinu masnih obloga na tabanima. A možda će mu trebati i cipele za broj veće nego u dvadesetim godinama. Do toga djelomično dolazi zbog viška kilograma koji stvaraju veći pritisak na stopala. A dijelom i zbog toga što su ligamenti i tetive izgubili na elastičnosti, što ih čini osjetljivim na povrede i mikrotrošenje.

Žene koje su rađale imaju još jedan razlog za povećanje broja cipela - hormone koji se luče u trudnoći i opuštaju ligamente. I menopauza utiče na zdravlje stopala.

Gubitak estrogena i druge hormonske promjene povezane su sa manjom gustinom kostiju, zbog čega, kada se izgubi puno koštane mase, dolazi do osteoporoze. Osteoporoza povećava rizik od stresnih fraktura, zbira manjih trauma u bilo kojoj od kostiju stopala.

Cjelokupan stres je veći od čvrstine i elastičnosti kosti, pa ona popušta i kao rezultat imamo frakturu. Ako se ne liječe kako treba, male pukotine debljine dlake mogu se pogoršati, pa se i kost može pomjeriti sa svog mjesta i zato su nekim ženama potrebne cipele ne samo đuže, nego i šire, objašnjavaju stručnjaci Medicinske škole univerziteta Harvard.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.