ISTRAŽIVANJA

Štucamo jer smo nekad imali škrge

Kada štucamo, obično se u šali kaže da nas neko spominje ili ogovara, a nauka ima drukčije teorije

Štucanje nastaje i kao posljedica snažnog stresa. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

5.4.2019

Naučnici još tragaju za istinom, jednom jedinom, šta je to što izaziva štucanje. Do tada, više teorija ostaje u igri, a jedna ne baš široko rasprostranjena je da nam je to ostalo od pradavnog načina postojanja.  

Naime, naučnici iz Pariza tvrde da je štucanje ništa drugo do posljedica toga da su ljudi nekada imali škrge. Oni to dovode u vezu i sa činjenicom da je ova pojava primijećena i kod nekih vodozemaca koji su zadržali "štucalačku naviku".

Kada štucamo, obično se u šali kaže da nas neko spominje ili ogovara. Međutim, stručnjaci objašnjavaju da je ova pojava gotovo neizbježna u situaciji kada jedemo ili pijemo na brzinu, jer nam tada želudac natekne, dijafragma se stegne i potiskuje zrak u pluća. Istovremeno se zatvaraju glasne žice, zrak se zaustavlja i čuje se samo onaj poznati zvuk - štuc, štuc, štuc.

Iako se štucanje pripisuje pretjeranom konzumiranju alkohola, ljekari upozoravaju da treba biti oprezan sa gaziranim ili vrlo toplim pićima, ali i previše začinjenom hranom.

Međutim, štucanje nastaje i kao posljedica snažnog stresa i nagle promjene temperature tijela. Ako vam se ponekad dešava ili često ponavlja, uzmite čašu vode. To će vam ublažiti neprijatan osjećaj i spasiti vas još neprijatnijeg zvuka.


Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.