ČISTAČI LICA

Mali vodič kroz micelarne vode

Šta su micelarne vode, zašto su popularne i kako djeluju

Micelarne otopine pogodne su i za njegu delikatne kože beba. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

4.4.2019

Nježni, a opet vrlo snažni čistači lica i šminke od prije nekoliko godina zavladali su ritualima njege lica mnogih žena. Zašto su micelarne vode tako brzo stekle veliku popularnost? 

Zato što djeluju kao pravi multitaskeri: u jednom koraku čiste lice od nečistoća, uklanjaju šminku, toniraju i hidratiziraju kožu. Skraćuju vrijeme potrebno za njegu lica, odnosno štede vrijeme pa ne čudi što je broj pobornika micelarnih otopina velik.

Micelarne vode nisu novitet

Trenutno na tržištu postoje micelarne vode za osjetljivu kožu, suhu, masnu, kožu s nepravilnostima, kožu sklonu crvenilu i kožnim oboljenjima te micelarne koje se bore protiv bora.

Micelarne otopine pogodne su i za njegu delikatne kože beba koja je tanka pa lako može postati suha.

Iako su veliku popularnost doživjele u zadnjih nekoliko godina, micelarne vode na kozmetičkom tržištu nisu novost. Naprotiv, postoje već 100 godina, a prva micelarna voda došla je iz Francuske.

Tamošnja izuzetno tvrda voda nije bila pogodna za njegu kože pa sapuni i deterdženti nisu mogli djelovati. Hemičari su tom problemu doskočili miješanjem surfaktanata (površinski aktivnih tvari) i meke, pročišćene vode i tako su nastale micelarne vode ili otopine.

Šta micelarne otopine čini posebnim

Glavni i većinski sastojak svake micelarne otopine je dobra stara voda. Osim vode, u sastavu micelarnih otopina nalaze se i glikoli koji otapaju šminku i vlaže kožu. 

Glavni aktivni sastojak svake micelarne vode su surfaktanti koji smanjuju površinsku napetost vode a nalaze se i u drugim proizvodima za čišćenje. Kako bi se micelarne otopine mogle koristiti duže vrijeme u njih se još dodaju i konzervansi.

Micelarne vode svoju učinkovitost i popularnost duguju upravo surfaktantima koji se u njima nalaze, jer su oni zaslužni za uklanjanje nečistoća s površine kože.

Glavna razlika između micelarne vode i drugih proizvoda za čišćenje je u tome što se molekule surfaktanata u vodi udružuju u takozvane micele što ublažava njihovo djelovanje pa nisu agresivni prema koži.

Micele su sferaste nakupine koji se formiraju u vodi kada dosegnu određenu koncentraciju. Sastoje se od hidrofobnog dijela (koji odbija vodu) i hidrofilnog dijela (koji privlači vodu).

S obzirom na to da su okružene vodom jako ih privlače masnoće koje se nalaze na površini kože te uspješno uklanjaju nečistoće i šminku s lica.

Micelarne ipak ne mogu sve

Glavni nedostatak micelarnih otopina je taj što ne omogućavaju odstranjivanje odumrlih ćelija kože, za to će ipak trebati piling. No, micelarne vode mogu i naštetiti koži ako se koristi ona koja ne odgovara tipu kože.

Osim toga, prečesto korištenje micelarne i agresivni pokreti vaticom mogu nadražiti kožu i učiniti je osjetljivijom.

Pamučne vatice preporučuju svi proizvođači micelarnih otopina pa je moguće da se ne postignu željeni efekti korištenjem drugih materijala.

Kao i kod drugih kozmetičkih preparata, treba dobro poznavati svoj tip kože, njezino stanje i provjeriti za što je pojedina micelarna otopina namijenjena.

Zašto koristiti micelarnu vodu

Najveću popularnost micelarne vode doživjele su kod osoba sa osjetljivom kožom lica jer čiste bez nadraživanja. Osim pogodnosti za osjetljivu kožu, korištenje micelarnih voda ima nekoliko prednosti:

1. Uklanjaju više različitih nečistoća s kože (ostaci šminke, višak sebuma…).

2. Temeljito čište bez nadraživanja i isušivanja kože.

3. Istovremeno čiste, toniraju i vlaže (zamjenjuju nekoliko proizvoda).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.