ZDRAVLJE

Ishranom snizite šećer u krvi

Najbolji način za snižavanje šećera u krvi su gubitak težine i redovno vježbanja, ali i konzumiranje određenih namirnica

"Zdravlje u kući"

4.4.2019

Neke namirnice poznate su po svom doprinosu reguliranju šećera u krvi. To svojstvo imaju zbog prisutnosti i međudjelovanja nutrijenata i drugih aktivnih tvari u njima. Osnova za uspješnost primjene nutrijenata u prevenciji i liječenju dijabetesa je u konzumiranju namirnicama u njihovom prirodnom obliku. 

Važna uloga

Najbolji način za snižavanje šećera u krvi su gubitak težine i redovno vježbanja, ali i konzumiranje određenih namirnica, među kojima je i cimet.

Kod nas se ovaj začin najviše upotrebljava u pripremanju slastica, ali u Aziji se većinom koristi u narodnoj medicini, za ublažavanje različitih zdravstvenih tegoba.

Istraživanja su pokazala da cimet kod nekih osoba koje pate od dijabetesa tipa 2 intenzivira djelovanje inzulina, a time i skladištenje glukoze u ćelijama kroz sintetezu glikogena. Uz to, njegove aktivne tvari usporavaju pražnjenje želuca i odgađaju apsorpciju glukoze iz crijeva u krv.

Inzulin ima važnu ulogu i u metabolizmu masti. Potvrđeno je da cimet može pozitivno utjecati na organizam snižavajući nivo triglicerida u krvi, LDL holesterola i ukupnog holesterola, čime doprinosi zdravlju srca i krvnih sudova.

Cimet svojim mirisom daje primamljivu aromu hrani, čime se smanjuje potreba za dodatkom šećera. Odličan je začin nezaslađenim voćnim salatama, čaju s limunom, kompotima... Probajte ga s pečenim šljivama, kruškama, jabukama, a njime možete posuti i pečenu bundevu.

 Bolesti srca

Naučno je potvrđeno da borovnica ima pozitivan učinak na normalizaciju šećera u krvi. Ona pozitivno djeluje i na imunitet, što je važno za osobe s dijabetesom. Postoje dokazi da konzumiranje bobičastog voća poboljšava kognitivne sposobnosti, smanjuje rizik od pojave bolesti srca i krvnih sudova te raka.

Konzumiranje borovnica povećava osjetljivost čelija na inzulin kod ljudi kod kojih postoji velik rizik za pojavu dijabetesa tipa 2. Naglašen je dotok glukoze u mišićne stanice, što je izuzetno važno tjelesno aktivnim osobama.

 Luk kao pomagač

Pozitivan učinak luka bazira se na antioksidativnom djelovanju. Luk je dobar i za sprečavanje nastanka krvnih ugrušaka pa je njegovo redovno konzumiranje dodatni doprinos vitalnosti.

Za pozitivno djelovanje luka na zdravlje zaslužne su njegove aktivne komponente koje imaju protivupalno i antioksidativno djelovanje. Ovo je posebno važno za očuvanje zdravlja jetre koja direktno djeluje na koncentraciju glukoze u krvi.

Koristi piskavice

Piskavica je aromatična biljka široke primjene. Njene sjemenke gorkog okusa mogu se jesti i sirove i termički obrađene. Sadrži veliku količinu topivih vlakana koji usporavaju probavu ugljikohidrata i apsorpciju glukoze iz crijeva u krv. Na taj način pomaže se regulacija šećera u krvi.

Usporava i pražnjenje želuca, čime intenzivira osjećaj sitosti. Uz to, glukomanan sprečava nagli rast koncentracije šećera u krvi.

Jabukovo sirće

Redovno dodavanje dvije kašike jabukovog sirćeta salati snižava koncentraciju glukoze u krv. U različitim količinama se uzima kao pomoć pri mršavljenju i kod dijabetesa, a uz to je i sredstvo protiv visokog krvnog pritiska, hemoroida, preranog starenja, artritisa i upale grla.

Namirnice pune magnezija


Ako želite sniziti nivo šećera u krvi, počnite konzumirati namirnice bogate magnezijem. On će djelovati na metabolizam šećera u organizmu tako što pomaže lučenje inzulina, a ako ga nema dovoljno, može remetiti transport glukoze u ćelije. Redovna konzumacija namirnica s magnezijem može pomoći osjetljivosti ćelija na inzulin, a time i dopremu glukoze u njih. Neke od namirnica koje možete jesti kako biste spustili šećer u krvi:  brokula, patlidžan, paradajz, tikvice, zeleno lisnato povrće – blitva, špinat, kelj, dinja, grah i grašak, jogurt, sir i jaja, aloe vera, kukurma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.