VAŽNO

Nemojte ignorirati suhi kašalj i promuklost

Kada je u pitanju kašalj kao zaštitni refleks koji sprečava udisanje stranog tijela ili gušenje, to je dobar kašalj.

Uporan kašalj ne smijete ignorirati. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

4.4.2019

Sve nas muči kašalj s vremena na vrijeme. Ponekad je jednostavno u pitanju suho grlo, a u zimskom periodu uzroci kašlja najčešće su prehlada i gripa. 

Rijetko kad mu posvećujemo previše pažnje, jer obično se povlači nakon nekoliko dana.

No šta kada kašalj postane više od samo simptoma suhog grla ili prehlade? Kod težih bolesti kao što su astma, tuberkuloza i hronična opstruktivna bolest pluća (KOPB) kašalj je nerijetko prvi simptom da nešto ozbiljno nije u redu s vašim zdravljem.

Uporan kašalj ne smijete ignorirati i ne treba ga uzimati olako, naročito ako traje duže od mjesec dana. Iako se hroničnim kašljem smatra onaj koji traje duže od četiri sedmice, već nakon sedam dana kašlja bilo bi dobro posjetiti liječnika.

Ignorirajući kašalj, odnosno čekajući da prođe sam od sebe, može se samo stanje pogoršati. Neliječeni kašalj može predstavljati prijetnju općem zdravlju, uzrokujući dodatnu bol i onemogućavajući normalnu svakodnevicu.

 5 razloga zašto ne biste smjeli ignorirati kašalj

1) Kašalj ometa svakodnevicu - neprestani kašalj će vas buditi noću, ometajući ciklus spavanja i izazivajući umor i razdraženost tokom dana. Utjecat će na način na koji komunicirate, tj. teško ćete voditi razgovor.

Može uzrokovati kratkoću daha, što će rezultirati smanjenjem energije i općenito umorom.

2) Hronični kašalj uzrokuje bol - stalni kašalj uzrokuje upaljeno grlo, bol, pa čak i teške glavobolje. Može uzrokovati hroničnu mišićnu bol, te bol u prsima i leđima.

Kod starijih osoba, čije su kosti slabe, moglo bi doći do preloma rebra zbog jačine kašlja.

3) Kašalj je simptom - kratkoročni kašalj može biti simptom nekoliko stanja, poput astme, sinusitisa, bronhitisa, alergije, upale pluća ili virusne groznice.

Naručite se na pregled kod vašeg liječnika, s ciljem rane dijagnoze. Neliječen kašalj može dovesti do daljnjih komplikacija.

4) Širite viruse i bakterije - nije upitno da se kašljem šire razni virusi i bakterije. Vaš kašalj može biti zarazan. Ako vi sami možete tolerirati svoj hroničan kašalj, svi oko vas vjerovatno su već iziritirani njime kao i izloženošću vašim virusima i bakterijama.

5) Hroničan kašalj može biti znak upozorenja - potencijalni je pokazatelj težih stanja poput gastroezofagealnog refluksa, infekcije uha, tuberkuloze, bolesti pluća, raka ili zatajenja srca. Posjeta vašem liječniku može dovesti do otkrivanja bilo kojeg od ovih stanja.

 Šta je uzrok promuklosti

Promuklost često ide podruku s kašljem. Različiti uzroci dovode do promuklosti, od kojih je većina prolazna i nije ozbiljna. Akutni laringitis najčešći je uzrok promuklosti.

Obično je glas lošiji ujutro i tokom dana se popravlja. Može se javiti osjećaj knedle u grlu i pojačana potreba za pročišćavanjem grla.

Pušenje također uzrokuje promuklost, a budući da je pušenje uz to i jedan od glavnih uzroka raka grla, ako ste pušač, a već duže vremena vas muči promuklost, dogovorite otorinolaringološki pregled.

Liječnika bi također trebali posjetiti svi kod kojih promuklost traje duže od 2-3 sedmice, svi koji osjećaju bol, ako iskašljavakrv, ako je gutanje otežano ili se primjećuje kvrgu na vratu.

Razne alergije, problemi sa štitnom žlijezdom i neurološki poremećaji također mogu biti uzroci.

Kako savladati promuklost

- Ako ste promukli, štedite glas - malo pričati, ne šaptati zbog naprezanja,

- izbjegavajte iritacije grla – pušenje, jake mirise, zagušljive prostorije, suh zrak...

- pomoći će pastile na bazi sljeza ili trputca - sadrže sluz,

- korisne su inhalacije vodenom parom uz dodatak morske soli,

- potrebno je ovlaživanje zraka u prostorijama u kojima boravite.

Osnovne preporuke

Kod svih vrsta kašlja i kod promuklosti preporučljivo je piti mnogo tekućine, osobito tople. Topla tekućina neće samo umiriti suhi kašalj, već će i razrijediti sluz i olakšati iskašljavanje, ako je riječ o produktivnom kašlju.

Kada liječniku

Pri sumnji na akutni laringitis (upala sluznice grkljana) treba poći liječniku. Manifestacije laringitisa su - jaka promuklost sve do gubitka glasa, često je i suh kašalj i prate je simptomi prehlade. U tom slučaju pomažu tipično umirujuće djelatne tvari poput pastila s anestetikom (lidokainom).

Prema smjernicama za liječenje upale grla, liječnici bi antibiotik trebali propisati samo u slučaju upale grla uzrokovane streptokokom tipa A. Stručnjaci preporučuju da u slučaju bilo kakve promuklosti koja traje duže od dvije sedmice treba potražiti liječnika.

Roditelji, oprez!

Akutna upala grkljana u djece može uzrokovati nastanak opasnog krupa koji karakterizira nagli početak, najčešće noću: dijete se budi uz karakterističan, zvonki kašalj, koji se uspoređuje s lavežom psa, uz otežan i čujan udisaj. Dijete treba umiriti i primaknuti prozoru da udahne hladan zrak. Ako to ne pomaže, zovite hitnu pomoć. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.