PROLJETNA NJEGA

Maske, ulja i pilinzi za obnovu kože

Izloženost niskim temperaturama, niskom postotku vlažnosti zraka te boravak u umjetno zagrijanim prostorijama ostavile su posljedice na koži

Za čišćenje kože najbolje je odabrati proizvode koji ne sadrže ni alkohol ni ulja. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

3.4.2019

Zima je iza nas, a izloženost niskim temperaturama, niskom postotku vlažnosti zraka te boravak u umjetno zagrijanim prostorijama ostavile su posljedice na koži koja je nakon zime suha, umorna i beživotna. Nedostatak elastičnosti, zatezanje, pojačana osjetljivost te vidljive nepravilnosti na koži kao što su hrapavost, površinske ljuskice i suha područja, neki su od signala da su koži neophodne njega i hidratacija.  

Lakša tekstura

Suha koža lica zahtijeva piling na sedmičnoj bazi koji će vam pomoći da odstranite izumrle ćelije kože i slojeve koji su se stvorili tokom zime. Uklanjanje sloja izumrlih stanica omogućava kremi da dođe dublje u suhu kožu i dobro ju nahrani.

Kako biste hidratizirali kožu potrebno je koristiti kreme za lice. Masnije kreme koje ste koristili tokom zime zamijenite losionima i kremama lakše teksture koje su pogodnije za proljetne dane. Bez obzira na to što je koži vlaga potrebna i zimi, preporučljivo je da se u proljeće promijeni krema jer u toplijim mjesecima previše hidratacije može izazvati upalu i učiniti kožu masnom.

Za čišćenje kože najbolje je odabrati proizvode koji ne sadrže ni alkohol ni ulja, već se baziraju na prirodnim sastojcima koji je neće isušiti. Najjednostavnije je očistiti lice vatom umočenom u mlijeko (za suhu kožu) ili jogurt (za masnu i problematičnu kožu).

Za intenzivniju njegu, umjesto hidratantnih krema možete upotrijebiti prirodne mješavine ulja, naprimjer, avokada, lješnika ili badema. Među najboljima je kokosovo ulje koje može poslužiti za masažu, kao losion za tijelo, sredstvo za čišćenje lica, odstranjivač šminke te regenerator koji dubinski hrani kosu.

Mrtve stanice

Sadrži i prirodne pigmente koji reflektiraju svjetlost pa koža izgleda sjajnije. Koje god ulje ili kremu da odaberete, iskoristite priliku za nježnu masažu. Masaža lica, ali i cijelog tijela, ubrzava cirkulaciju te potiče kožu na regeneraciju, a suhoj koži vraća sjaj.

Za uklanjanje mrtvih stanica kože preporučuje se blagi piling. Ali, pazite, ako vam je koža suha i peruta se, pričekajte da se malo regenerira prije nego što isprobate nježan piling. Također, izbjegavajte pilinge s krupnim zrncima koji nisu namijenjeni suhoj koži.

Da ne bude bora

Napravite masku kako biste s vašeg lica uklonili ili umanjili bore. Zgnječite pet jagoda u glatku smjesu, dodajte kašiku maslinova ulja pa dobro promiješajte. Dodajte kašiku meda i kašiku čaja od kamilice te ponovno promiješajte. Smjesu nanesite na lice i vrat i ostavite 20 minuta. Iščistite vatom natopljenom hladnim mlijekom.

Piling za tijelo

Napravite blagi piling za tijelo tako što ćete u posudu staviti šoljicu maslinovog ulja pa dodajte pola šoljice smeđeg šećera. Prema želji možete staviti i nekoliko kapi esencijalnog ulja. Nakon tuširanja umasirajte mješavinu kružnim pokretima, ali nemojte masirati bilo koji dio kože duže od jedne minute kako ne biste izazvali iritaciju. Potom se tuširajte mlakom vodom.

Obnovite i kosu


Umutite bjelance, dodajte dvije kašike jogurta, dvije kašike zgnječenog avokada, kašiku i po zgnječenog kivija, dvije i po kašičice meda te od pet do osam kapi eteričnog ulja ruzmarina. Sastojke pomiješajte, nanesite na kosu i ostavite masku da djeluje 20 minuta pa isperite hladnom vodom. Ruzmarin potiče cirkulaciju tjemena, a avokado i med hrane kosu i štite je od isušivanja.


Važna je i ishrana

Za oporavak kože nakon zime veoma je važna i prehrana. Proljeće je idealno doba kada možemo uživati u sezonskom voću i povrću i očistiti organizam. Preporučuje se i vitamin C koji se može naći u kupusu. On je odličan za stvaranje kolagena koji pročišćava organizam i vraća vitalnost.

I ne zaboravite ono najvažnije, a to je unos veće količine vode koja će vam pomoći da očuvate kožu svježom i hidratiziranom. Ako koža izgleda suho i umorno, treba jesti više zdravih masnoća iz ribe, sjemenki i orašastih plodova. Od dodataka prehrani dobar su izbor i vitamini B grupe te omega-3 masne kiseline.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.