ORDINACIJA

Kriv nos i smetnje s disanjem

Prvi postulat operacije nosa nije estetika već funkcija. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Reuf Karabeg

4.4.2019

Nakon tri trudnoće ostao mi je višak kože na stomaku koji se ne može zategnuti ni uz pomoć vježbi. Predstavlja mi veliko psihičko opterećenje. Šta mi predlažete? 

Višak kože i masnog tkiva u području stomaka može predstavljati psihičko i estetsko opterećenje, ali može dovesti i do zdravstvenih tegoba. Taj višak kože nećete moći riješiti ni liposukcijom niti vježbama. U vašem slučaju predlažemo abdominoplastiku, kojom se uklanja višak kože, obično prošarane strijama, zateže koža cijelog trbušnog zida i ojačava slabost mišića trbušnog zida posebnim šavovima. Operacija traje dva sata, hospitalizacija 1-2 dana, oporavak za posao uobičajeno do dvije sedmice, ukoliko nisu u pitanju teži fizički poslovi, a u tom slučaju ne preporučuje se raditi do jedan mjesec.


Imam jake smetnje s disanjem nakon sportske traume, jer se profesionalno bavim sportom. Volio bih ipak uljepšati nos, jer mi je ostao kriv. Možete li mi jednim zahvatom riješiti oba problema?

Prvi postulat operacije nosa nije estetika već funkcija. I kada imamo estetski zahtjev pacijenta, uvijek provjerimo kakvo je disanje. Nos je piramida u kojoj nosna pregrada (septum) mora biti ispravljena kako bi pacijent mogao disati, ali i da bi se dobio dobar estetski rezultat. Bez ispravljene nosne pregrade, nema ni ravnog i lijepog nosa.

Jednim zahvatom obavljamo estetsku i funkcijsku operaciju nosa. U našoj praksi većina pacijenta, osim estetskog, ima i problem s disanjem. Ja bih rekao da više od 75 posto pacijenata operiramo zbog oba problema - estetskog i funkcionalnog (teškog disanja).

Mada su mlađi pacijenti fokusirani na estetiku, objasnimo im da je i rješavanje funkcije jako važno zbog respiratornih tegoba koje uzrokuje disanje na usta (česte upale grla, laringitisi, bronhitisi, itd.). Oni to razumiju, prihvate i dobiju lijep nos i dobro disanje. U vašem slučaju, ono će podići i funkcionalnu sposobnost i lakše bavljenje sportom.



Prof. dr. Reuf Karabeg. Arhiv

Dermoskopskim pregledom ustanovljen mi je spinocelularni karcinom kože u predjelu nosa. Koliko je ova vrsta tumora opasna i kako se liječi?

Planocelularni ili spinocelularni karcinom kože je vrsta karcinoma koji nastaje u epidermu. Lokalno je invazivan i često daje metastaze. Mogućnost metastaziranja, odnosno širenja u druga tkiva limfnim i krvnim putem raste s njihovom veličinom. U Vašem slučaju, najsigurniji i najbolji način liječenja je hirurški, koji podrazumijeva uklanjanje tumora u cjelini: bočno od tumora, ali i tumora u bazi i obavezno slanje na patohistološku analizu. Naravno da je zahvat manje radikalan na funkcionalnim dijelovima i na licu nego na leđima, gdje ima više tkiva. Obavezno prije operacije uradite ultrazvučni pregled limfnih čvorova vrata jer je to najčešće prvo mjesto metastaziranja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.