ORDINACIJA

Afte najčešće nastaju zbog oslabljenog imuniteta

Većinom se manifestiraju kao sitne bijele ili žute ranice koje se pojavljuju s unutrašnje strane usana, na sluznici obraza ili na jeziku

Afte se u ustima kod djece pojavljuju često, i to u dobi između dvije i četiri godine. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

3.4.2019

Afte u ustima kod djece jedna su od najčešćih virusnih pojava u sluznici. Afte su okrugle ranice koje se povremeno mogu pojaviti u usnoj šupljini. Većinom se manifestiraju kao sitne bijele ili žute ranice koje se pojavljuju s unutrašnje strane usana, na sluznici obraza ili na jeziku. 

Peckanje i bol

Većinom se pojavljuju naglo, mogu biti velike jedan centimetar te izazivati nelagodu i snažnu bol. Traju otprilike sedam dana (male afte), ali mogu trajati i cijeli mjesec (velike afte). One kratkotrajne većinom ne ostavljaju nikakav ožiljak.

Jedan od glavnih faktora koji utječu na pojavu afti u ustima kod djece je slab imunitet.

Afte mogu peći i boljeti u dodiru s hranom, posebno ljutom, kiselom ili uopće prezačinjenom. Na afte u ustima trebate posumnjati ako dijete odbija hranu ili ako se žali na neugodnu bol i peckanje u ustima.

Ni afte na zubnom mesu nisu neobična pojava. Ako dijete aftu dodirne jezikom, ona će peckati i boljeti, upravo zbog toga dijete može odbijati hranu.

Uglavnom se pojavljuju pojedinačno, tek u rijetkim slučajevima može doći do pojavljivanja više afti. Javljaju se same od sebe i većinom tako i nestaju, bez posebnog ljekarskog tretmana.

Afte na krajnicima nisu neuobičajena pojava, iako se javljaju rijetko. Mogu znatno otežati gutanje i govor.

Prof. dr. Muhamed Ajanović. Arhiv

Ozljede usne šupljine nisu rijetkost kod djece, s obzirom na to da da većina ne zna pravilno četkati zube. Riječ je pregrubom četkanju ili korištenju četkice koja nije namijenjena za dječije zube. Isti faktori mogu pogoršati stanje kada su se afte već pojavile.

Neadekvatno četkanje zuba većinom je problem djece koja se tek uče kako baratati četkicom, a afte na desnima mogu se pojaviti i kao posljedica nošenja proteze, aparatića ili bravica.

Nalik herpesu

Afte se u ustima kod djece pojavljuju često, i to u dobi između dvije i četiri godine. Tokom nekoliko dana mogu nabubriti, a potom i puknuti, što dovodi do pojave rana. U roku od nekoliko dana mogu se proširiti na vanjski dio usana i kožu oko njih.

Nerijetko dolazi i do oticanja limfnih čvorova i kod djeteta se javlja problem otežanog gutanja. Afte u ustima i temperatura nisu neobična pojava. Temperatura se uglavnom javlja nekoliko dana nakon pojave afti.

I bijeli prištići u ustima kod beba također mogu biti afte. Herpetiformne su vrsta afti koje nalikuju herpesu.

Stres, alergije, nedostatak željeza...

Najčešći uzroci pojavljivanja afti u ustima kod djece, uz oslabljen imunitet, su: prehrana siromašna vitaminima i mineralima, stres, alergija na određene namirnice (kafa, čokolada, sir, orašasti plodovi, neke vrste voća ili povrća). Uzročnici mogu biti i bakterije i virusi te lijekovi. U nekim slučajevima može biti riječ o psihofizičkoj iscrpljenosti, nedostatku željeza te ozljedama u usnoj šupljini.

Razlikuju se od gljivica

Gljivice u ustima kod djece također nisu neuobičajena pojava. Iako liče na afte, u velikoj mjeri se od njih razlikuju. Gljivice su uzrokovane candidom i očituju se bjelkastim naslagama koje, kada se sastružu, mogu lagano krvariti. U slučaju gljivica, potrebno je konsultirati se s ljekarom koji će odrediti treba li se dijete liječiti. 

quote
<p>Na afte u ustima trebate posumnjati ako dijete odbija hranu ili ako se žali na neugodnu bol i peckanje u ustima</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.