UPALE

Čuvaj se tuđe nedovoljno oprane čaše

Najčešći uzrok nastanka žvala je manjak vitamina B2 u organizmu

Prljave čaše izvor infekcija. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

2.4.2019

Žvale u početnom stadiju nisu zarazne, no ako dođe do njihove infekcije i u ranu se naseli streptokok ili gljivica, tada se lako prenose na drugu osobu i to najčešće putem nedovoljno oprane čaše  

Barem jednom u životu svi smo se sreli s neugodnom malom ranicom u uglu usana, koja peče i boli svaki puta kad otvorimo usta. U žargonu govorimo o žvalama, dok medicina tu promjenu kože naziva Angulus infectiosus oris.

To je upala sluznice i kože, a očituje se crvenilom, raspuklinom kože (ragadom) i svrbežom u kutovima usnica. Naime, kutovi usnica su zbog stalnog otjecanja pljuvačke često vlažni i na taj način podložni nastanku upale.

Žvale u početnom stadiju nisu zarazne, no ako dođe do njihove infekcije i u ranu se naseli streptokok ili gljivica, tada se lako prenose na drugu osobu i to najčešće putem nedovoljno oprane čaše.

Mogući uzroci

Najčešći uzroci pojave žvala su:

1. nedostatak vitamina B2,

2. loše postavljene zubne proteze,

3. neke bolesti želuca s pojačanim lučenjem želučane kiseline koja nagriza sluznicu usana,

4. nedostatak stražnjih zuba ili spušteni zagriz,

5. anemija uzrokovana nedostatkom željeza,

6. zaraza bakterijama streptokokom i stafilokokom, gljivicama (najčešće kandidom),

7. loši higijenski uvjeti i neadekvatna higijena usne šupljine.

Žvale se često javljaju kod osoba koje puno govore i vlaže jezikom uglove usana  kao i kod dijabetičara, jer im je oslabljen odbrambeni sistem. 

Mikroorganizmi koji spadaju u normalnu floru usne šupljine su streptokok, difteroidi, stafilokok i laktobacili. Oni se međusobno nalaze u ravnoteži, ali kada se ta njihova ravnoteža naruši dolazi do pojave infekcija.

U usnoj šupljini postoje tri načina djelovanja odbrambenog mehanizma. Prvi i najvažniji mehanizam je pljuvačka, drugi mehanizam je sam čin gutanja pri kojem se mikroorganizmi potiskuju prema želucu i treći mehanizam je izdisaj, kada putem struje zraka mikroorganizmi napuštaju usnu šupljinu.

 Terapiju treba odrediti liječnik

Terapiju medicinom svakako treba odrediti liječnik nakon što pregledom ustanovi radi li se samo o početnoj fazi ili je došlo do superinfekcije bakterijama ili gljivicama.

Najčešće se primjenjuju petpostotni salicilni vazelin, cinkova mast ili neka od antibiotskih krema ili mast protiv gljivica.

Dođe li do komplikacija sa stvaranjem gnojnog iscjetka, najpravilnije je napraviti bris rane i ciljano odrediti terapiju.

Pravilna terapija podrazumijeva i otklanjanje osnovnog uzroka bolesti (korekcija zubne proteze, pravilna higijena usne šupljine, liječenje anemije).

Srećom, daleko najčešći uzrok je nedostatakvitamina B2. Ovaj se vitamin nalazi u svim ćelijama našeg organizma, važan je u metabolizmu ugljikohidrata, masti i proteina, te ima značajnu ulogu u održavanju normalnog stanja sluznica.

Deficit vitamina B2

Deficit se javlja kod ljudi koji imaju lošu prehranu ili ne unose namirnice životinjskog porijekla. Znaci oboljenja su bljedilo usnica, pucanje kože u kutovima usnica, loša probava, slabost, vrtoglavica, dok se kod izrazitog nedostatka javljaju umjereni edemi, anemija, atrofija sluznica, fotofobija.

Smanjena je sposobnost organizma da stvara antitijela, pa je i smanjena njegova odbrambena sposobnost. Dnevna potreba je u prosjeku 1,6 mg dnevno, a dobar izvor su jetra, mlijeko i mliječni proizvodi, pivski kvasac, zeleno povrće (naročito špinat i šparoge), gljive, jaja.

Neki autori uz uzimanje vitamina B2 u terapiji žvala preporučuju i dodatno uzimanje selena 200 mg, jer nedostatak selena pogoduje razvoju gljivice kandide.

Alternativne metode

Uz metode zapadne medicine, u terapiji se danas često primjenjuje i homeopatsko liječenje. Druga metoda koja se primjenjuje kada se žvale često ponavljaju je akupunktura. Prednost akupunkturnog tretmana je lokalno rješavanje problema uz poboljšanje općeg statusa pacijenta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.