VAŽNO

Zašto je važan vitamin F

Ovaj vitamin igra glavnu ulogu u stvaranju odbrambene ravnoteže, a predstavlja i bazu od koje se sintetiziraju druge zasićene masne kiseline

Potrebno popiti samo dvije kašike hladno cijeđenog suncokretovog ulja. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

2.4.2019

Dovoljno se zna o važnosti vitamina za organizam i većina se trudi unijeti ih u zadovoljavajućim količinama. Međutim, o značaju vitamina F, koji organizam, inače, ne stvara, nedovoljno se zna, iako obuhvata grupu supstanci neophodnih za naš život.  

Ovaj vitamin igra glavnu ulogu u stvaranju odbrambene ravnoteže, a predstavlja i bazu od koje se sintetiziraju druge zasićene masne kiseline, objašnjavaju stručnjaci.

Posljedica njegovog nedostatka je gubitak vode iz organizma, što se ispoljava kao pretjeranu žeđ. Perutanje kože, također, može se javiti zbog nedostatka vitamina F.

Ukoliko postoji hronična nestašica, mogu se javiti i oboljenja krvnih sudova u vidu ateroskleroze, flebitisa, tromboze, infarkta miokarda, a i poremećaj u radu jetre kao i smanjena otpornost na viruse i bakterije.

Da bismo se snabdjeli optimalnim količinama dnevno treba uneti od 10 do 20 g ovog vitamina, što se, nažalost, rijetko kada dešava. Poluzasićene masne kiseline, u kojima se nalazi vitamin F, skoncentrisane su u sjemenkama uljarica - suncokretu, lanu, maku...

A da bi se zadovoljile dnevne potrebe, dovoljno je, na primjer, popiti samo dvije kašike hladno cijeđenog suncokretovog ulja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.