ODGOVORI Organizam signalizira da mu nešto nedostaje

Zašto toliko volimo grickalice i čokoladu

Pojačana potreba organizma za solju upućuje na nedostatak elektrolita i minerala

Piše: Avaz.ba

Čokolada podiže nivo hormona sreće serotonina u krvi

Foto: Ilustracija


Pretjerana potreba za čokoladom i slanim grickalicama nije slučajna. Ponekad čak opsesivna želja za ovim “nezdravim” namirnicama ima svoje fiziološke, ali i psihološke razloge koje treba otkriti. 

Na ovaj način organizam signalizira da mu nešto nedostaje, ističu stručnjaci.

Prenaglašena potreba za čipsom, kokicama i drugim slanim grickalicama može ukazivati na određene nedostatke u vezi s radom nadbubrežne žlijezde i manjak elektrolita. Često se javlja zbog disbalansa hormona koji je uvjetovan stresom.

Pojačana potreba organizma za solju upućuje na nedostatak elektrolita i minerala. Može značiti i da tijelo vapi za vodom, budući da so ima tendenciju da je zadržava u organizmu.

Konstantna želja za čokoladom može upozoravati da u organizmu nema magnezija, esencijalnih masnih kiselina i hroma. Ovi sastojci se gube ukoliko je osoba izložena stalnom stresu.

Poznato je da čokolada podiže nivo hormona sreće serotonina u krvi, pa ljudi nesvjesno posežu za ovim slatkišem kada imaju emotivne probleme.

Zato, da biste se oslobodili stresa, ponovo stekli mir, nadomjestili magnezij, konzumirajte toplu čokoladu napravljenu od kakaoa, orašaste plodove i sjemenke, mahunarke i zeleno lisnato povrće.

Više o temi

BEBE I MAME
Beba i prehrana - bez soli i slatkiša
AKO NISTE ZNALI
Čokolada godi plodu
NA VRH

Komentari