ZDRAVLJE

Omega-3: Lijek za srce, mozak i probavu

Doprinose i održavanju normalnog nivoa holesterola te igraju ključnu ulogu u funkciji mozga, njegovom normalnom rastu i razvoju

Zdrave masnoće koje našem organizmu nude brojne dobrobiti. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

2.4.2019

Kada se govori o zdravoj prehrani, nezaobilazan je savjet da konzumirate zdrave masne kiseline. Možete ih pronaći u sjemenkama lana, uljima ili ukusnim namazima koji ih sadrže... 

Rast i razvoj

Omega kiseline su zdrave masnoće koje našem organizmu nude brojne dobrobiti. Najpoznatija je esencijalna omega-3 masna kiselina (alfa-linolenska) koja čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema i probave, održava hormonalnu ravnotežu, jača imunološki sistem te čini kosu, kožu i nokte lijepima.

Doprinose i održavanju normalnog nivoa holesterola te igraju ključnu ulogu u funkciji mozga, njegovom normalnom rastu i razvoju.

Bolesti srca vodeći su uzrok smrti u svijetu, od njih svake godine na svijetu umre oko 17,3 milioa ljudi, a istraživanja potvrđuju da upravo omega-3 masne kiseline pomažu pri snižavanju nivoa triglicerida u krvi, djeluju protiv zgrušavanja krvi, suženja krvnih sudova, visokog pritiska te djeluju protivupalno i tako sprečavaju kardiovaskularna oboljenja.

Omega-3 kiseline su esencijalne, odnosno organizam ih ne proizvodi sam, već se u njega unose putem hrane. Zbog toga je važno u prehranu uvrstiti namirnice koje ih sadrže u velikim količinama.

Ulje i sjemenke

Najzastupljenije su u namirnicama životinjskog porijekla - plava morska riba, riblje ulje, ali esencijalna ALA omega-3 masna kiselina dolazi iz srca biljaka - laneno ulje i sjemenke, orasi...

Esencijalne masne kiseline važan su dio staničnih membrana, masti poboljšavaju topivost vitamina A,D,E i K, te sudjeluju u regulaciji tjelesne temperature.

Trudnice i dojilje

Majčino mlijeko prirodno sadrži omega-3 masne kiseline. Tokom trudnoće, esencijalne masne kiseline prelaze iz posteljice u fetus, te je njhov visok nivo u majčinom mlijeku vrlo važan razlog zašto dojena djeca imaju bolje kognitivne funkcije od djece hranjene dojenačkim formulama.

Esencijalne masne kiseline neophodne su za normalni razvoj mozga djeteta tokom trudnoće i rane životne dobi.

Uzimanje omega-3 tokom trudnoće povezano je s brojnim koristima za razvoj djeteta kao što su: viša inteligencija, bolja komunikacija i socijalne vještine, smanjen rizik od pojave ADHD-a i cerebralne paralize, smanjen rizik od pojave atopijskog dermatitisa.

Anksioznost i depresija

Anksioznost je čest poremećaj koji prate stalni osjećaj zabrinutosti i nervoze. Kada ljudi koji pate od depresije i anksioznosti počnu uzimati omega-3, simptomi se smanjuju i njihovo stanje postaje bolje. Također, 800-900 mg DHA dnevno dobra je prevencija Alzerheimerove bolesti te poboljšava kognitivne funkcije i pamćenje. 

Simptomi nedostatka

Manjak unosa omega-3 masnih kiselina uzrokuje niz različitih simptoma, a najčešće kognitivne poteškoće i hroničnu upalu u tijelu. Ako ste primijetili prisutnost nekih od sljedećih simptoma, posavjetujte se s ljekarom o uzimanju suplemenata omege-3.

Depresija – naučnici su ustanovili da osobe kojima nedostaje omega-3 masnih kiselina imaju povećan rizik od nastanka depresije. Mozak koristi omega-3 za regulaciju rada neurona i proizvodnju i oslobađanje serotonina, hemijskog spoja koji je zaslužan za dobro raspoloženje. 

Hronična upala i artritis – Omega-3 masne kiseline imaju protivupalno svojstvo. U jednom istraživanju učesnicima su davani suplementi omega-3 masnih kiselina i nakon samo 75 dana osjećali su ublažavanje simptoma artritisa.

Debljanje – Omega-3 direktno utječe na rad tjelesnih stanica. Manjak može usporiti metabolizam i uzrokovati debljanje.

Hronični umor - Osobe koje boluju od hroničnog umora vrlo često ne unose adekvatnu količinu omega-3 masnih kiselina. Upalni procesi u tijelu uzrokuju smanjenje nivoa energije i povećanu potrebu za spavanjem. Za pravilno funkcioniranje organizma i stabilan nivo energije potrebno je unositi odgovarajuću količinu masti, a omega-3 je najbolji izbor. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.